”Hade inte tagit kvinnor seriöst”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

F1-gurun i blåsväder – igen: ”Uttalandet är skrattretande”

Bernie Ecclestone, 85, har tidigare uttalat sig kontroversiellt om bland annat invandrare. Han anser också att kvinnor inte har fysiken för som krävs för att bli F1-förare.
Foto: AP
Bernie Ecclestone, 85, har tidigare uttalat sig kontroversiellt om bland annat invandrare. Han anser också att kvinnor inte har fysiken för som krävs för att bli F1-förare.

Fem tjejer har tävlat i formel 1 och enligt Bernie Ecclestone räcker det.

Han vill inte se någon tjej bakom ratten.

– Ingen hade tagit henne på allvar.

Foto: AP
Susie Wolff var utvecklingsförare för Williams.

Det är över 20 år sedan en kvinna ens fick chansen i motorsportens kungaklass och enligt F1-gurun Bernie Ecclestone är det bra så. Under ”Advertising Week Europe” förklarade han att ingen skulle ta en kvinnlig förare på allvar.

– Jag vet inte ens om en kvinna har den fysik som krävs för att köra en F1-bil riktigt snabbt, citeras F1-gurun av brittiska medier.

– Ingen hade i alla fall tagit henne på allvar.

Har hyllat Hitler

Den 85-årige britten har hävt ur sig flera kontroversiella kommentarer de senaste åren. Han har bland annat hävdat att Rysslands president Vladimir Putin ”borde styra Europa” och att den tyske diktatorn Adolf Hitler var en man ”som fick saker gjorda”. Han anser dessutom att Storbritanniens invandrare inte har bidragit med någonting – trots att den trefaldige F1-världsmästaren Lewis Hamiltons farföräldrar lämnat Grenada och skapat sig ett liv i just Storbritannien.

– Hans uttalande är klumpigt, säger banracingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky som är tillsammans med F1-föraren Max Verstappen.

”Är lika för männen”

– Det är klart att det är fysiskt tufft att köra F1, min pojkvän kör och jag vet precis hur tufft det är, men det är tufft för män också. Som tjej inom motorsporten måste du kämpa enormt hårt för att bli tagen på allvar och det krävs enormt mycket för att nå F1, men det gör det för killar också. Du måste ha rätt fysik och kunna köra bil, men du måste också ha någon som tror på dig. Det handlar inte om kön. Ska du kunna vinna inom F1 måste du dessutom sitta i rätt bil, men det är samma sak om du är man. Det är bara ett par team som kan vinna lopp, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Hon får medhåll av STCC-föraren Emma Kimiläinen.

– Hans uttalande är skrattretande, säger hon.

”Måste träna rätt”

– Kanske var det för tufft för en kvinna i början av 2000-talet, men med dagens bilar är det inte det. Kan en kvinna bli stridspilot kan hon köra F1, det handlar om att träna rätt. Att det sedan inte är någon kvinna som gör det beror enbart på politiken, säger Emma Kimiläinen.

Publicerad:

LÄS VIDARE