Kan vara kulmen på senaste veckans terrorjakt

avJohan Furusjö

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: Krister Hansson
Abdeslam vårdas på det här sjukhuset i Bryssel.

Belgisk polis har den senaste veckan genomfört ett antal antiterrorräder i Brysselområdet.

Flera misstänkta terrorister har dödats – och Salah Abdeslam som deltagit i terrordåden i Paris i november greps.

Dagens explosioner i Bryssel kan vara kulmen på terrorjakten.

Jakten på terrorister i Bryssel intensifierades för en vecka sedan, då belgisk polis genomförde en insats kopplad till utredningen av terrordåden i Paris.

När polisen stormade en lägenhet i Forest söder om Bryssel möttes de av kraftig beskjutning, och fyra poliser skadades. En misstänkt dödades i räden, medan två kunde gripas av polis.

Bott i Sverige

Mannen som dödades var Mohamed Belkaid, som tidigare har bott i Sverige och tros ha varit delaktig i Parisdåden.

Salah Abdeslam, som har jagats som misstänk för att ha deltagit i terrorattackerna i Paris sedan november, greps på fredagen i en massiv polisinsats i Brysselstadsdelen Molenbeek.

Orsaken till dagens explosioner i Bryssel är i nuläget okänd – men om de utlösts av terrorister de kan vara en följd av den senaste veckans gripanden.

När terrornätverk börjar nystas upp av polis kan det leda till att terroristerna väljer att utföra nya attentat.

Belgien har legat på terrorhotnivå 4 av 5 sedan 2015 – och i dag höjdes nivån till den högsta möjliga, 5 av 5.

■ ■ Texten uppdateras

32 dödades av tre självmordsbomber

Det hände vid terrorattackerna i Bryssel den 22 mars.

TRE EXPLOSIONER I MORGONRUSNINGEN

■ ■ Klockan 07.58: Självmordsbomber på flygplats

Tre män kommer till Zaventem-flygplatsen i taxi med väskorna fyllda med sprängämnen, spik och glas. I avgångshallen detonerar männen två bomber med nio sekunders mellanrum.

11 personer har dödats och 81 skadats, uppgav Belgiens hälsominister vid 12.20-tiden på tisdagen. Vittnen berättar om kraftigt blödande offer med armar och ben bortsprängda.

■ ■ Cirka klockan 09.10: Attack i tunnelbanan

Ännu en explosion inträffar i Bryssel – den här gången i tunnelbanan vid Maelbeek, nära EU-högkvarteret Berlaymont i centrala Bryssel. En bomb utlöstes ombord på ett tunnelbanetåg som åkte längs perrongen på stationen. Explosionen inträffade i den mittersta av tre vagnar när tåget var på väg bort från stationen.

Bryssels borgmästare uppgav på tisdagseftermiddagen att 20 dödats och 106 skadats, varav 17 allvarligt.

En vecka efter bombdådet hade den totala dödssiffran i attackerna fatställts till 32 döda. Bland dem finns två svenskar: My Atlegrim, 30, och en 60-årig kvinna från Mellansverige.
LÄS MER: De dog i terrorattackerna

FLER BOMBER SKULLE HA SPRÄNGTS
■ ■ Omkring klockan 14: Paket på flygplatsen ”neutraliserat”

När polisen efter attacken går igenom övervakningsbilder från flygplatsen hittar man bilder på tre män som drar på fyllda med sprängämnen. Två av männen dödas när de utlöser sina bomber, medan den tredje – mannen i hatt på bilden – ses fly från flygplatsen. Hans bomb är den kraftigaste – men den detonerar först när polisens bombgrupp kommit till platsen, och ingen skadas.

Övervakningsbilden från flygplatsen visar de tre männen strax innan de utlöser sina väskbomber.

■ ■ ”Terrorister bakom alla tre explosioner”

Belgiska federala åklagare bekräftade vid 12-tiden att alla tre explosionerna är terrorattacker. Senare visar det sig att alla explosioner utlösts av självmordsbombare.

Bryssels flygplats, Centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i staden stängdes under dagen. Vid 16-tiden öppnades tågstationen igen för att Brysselborna ska kunna ta sig hem. Flygplatsen höll under påskhelgen fortfarande stängt.
Terrorhotnivån i Belgien har höjts till max.

Flygplatser i Europa och USA har höjt säkerheten efter dåden, och Frankrike har skärpt bevakningen av gränsen mot Belgien.

VILKA LIGGER BAKOM?

Terrororganisationen IS har gått ut och sagt sig ligga bakom bombdåden, genom nyhetsbyrån Amaq som står IS nära. Belgiska åklagare har identifierat tre av självmordsbombarna. De har umgåtts i samma kretsar som flera av terroristerna bakom terrorattackerna i Paris i november.

LÄS MER: Terroristerna bakom Brysselbomberna – det vet vi

■ ■ Denna artikel uppdaterades senast 30 mars kl 10.00

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM