Donald Trump nominerad till fredspriset

avJoakim Magnå

USA:s president Donald Trump har för tredje gången nominerats till Nobels fredspris, uppger Nettavisen.

– Jag kan bekräfta att vi har fått besked om en nominering och att Trump är nominerad, säger Henrik Urdal, ordförande för Institutt for fredsforskning (Prio), till tidningen.

Henrik Urdal bekräftar att Donald Trump nominerats till 2018 års pris.

– Jag kan bekräfta att vi har fått besked om en nominering och att Trump är nominerad. Men jag kan inte säga vem som står bakom nomineringen. Det är konfidentiellt. Jag kan avslöja att det är en amerikan, säger han till Nettavisen.

Det är tredje året i rad som Trump nomineras.

– Det är samma anledning som förra året, säger Henrik Urdal till Nettavisen.

Motiveringen förra året var att Trump borde få erkännande för sin ”fred genom styrka-ideologi”.

Sista dagen att skicka in nomineringar till årets pris är i dag, den 31 januari. Förra året nominerades 318 personer, vilket var rekordmånga.

Fyra amerikanska presidenter har hittills tilldelats Nobels fredspris: Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson och Jimmy Carter.

Inga stora genombrott för freden

Institutt for fredsforskning kommer offentliggöra en lista på fem aktuella kandidater för 2018. Listan blir troligtvis klar redan nästa veckan, skriver Nettavisen.

– Det har inte varit några stora genombrott i de viktigaste fredsförhandlingarna i konflikter som i Syrien, Afghanistan, Irak och Jemen. Det betyder inte att det inte finns mindre konflikter där man har uppnått betydande resultat. Men man har inte haft några genombrott som man hade 2016 med Colombia och Santos, säger Henrik Urdal till tidningen.

Colombias president Juan Manuel Santos tilldelades fredspriset 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM