Vad Trumps golfspelande avslöjar om hans trovärdighet som president

Foto: Charles Krupa / AP TT / NTB SCANPIX
NYHETER

I valrörelsen lovade Trump det amerikanska folket att han inte skulle ha tid att spela golf som president.

– Jag kommer att ha fullt upp med att tjäna er, var hans besked.

Vad säger det om Trumps trovärdighet att han spelat långt mer golf än vad föregångaren Obama gjorde?

Det är Thanksgiving-helg i USA. Därför är det inget ovanligt att presidenten under några dagar lämnar Washington för lite avkoppling blandat med arbete.

Efter att enligt traditionen ha välsignat den årliga kalkonen i Vita huset satte sig Donald Trump på Airforce One och flög ner till sin privata klubb Mar-a-Lago i Florida.

När en av hans pressekreterare meddelade den medföljande pressen att hon förväntade sig "en lugn dag" kom det snabbt ett förtydligande för att undanröja varje tvivel om presidentens arbetskapacitet.

"Medan Vita husets kommunikationsavdelning förväntar sig att den medresande pressen får en lugn dag så kommer presidenten inte att ha det. Han har en fullspäckad dag av möten och telefonsamtal".

Okänd destination

Därefter gick mindre än en timme innan presidenten lämnade sin privata klubb för en okänd destination. Resmålet visade sig vara hans egen golfklubb.

Dagen späckad av möten och telefonsamtal visade sig inledas av golf.

Inget ont i golfandet i sig. Säkert hjälper det Trump att hålla fysiken i trim och rensa hjärnan. Problemet är bara att ett återkommande tema när jag besökte Trumps valmöten var hans utfall mot president Obamas golfspelande. "Hur kunde presidenten tillbringa tid på golfbanan när USA stod inför så många svåra problem", undrade Trump.

Dessa utfall mot Obamas golfande, åtföljdes av löften om hur det skulle bli ifall väljarna röstade för fastighetsmiljardären som president. Då skulle det minsann bli slut på allt svingande med klubborna.
– Jag kommer att arbeta för er, försäkrade Trump. Jag kommer inte att ha tid att spela golf.

Hindrar insyn

Verkligheten har sett väldigt annorlunda ut. Trump hade knappt flyttat in i Vita huset innan han spelade sina första golfrundor. Men i motsats till Barack Obama försöker Trump ofta mörka att han spelar. Tack vare att han mestadels spelar på sina egna privata klubbar kan han hindra journalisternas insyn.

Donald Trump vill ge det amerikanska folket intrycket att han jobbar dygnet runt, sju dagar i veckan.

Det är sant i den meningen att en amerikansk president alltid är i tjänst ifall något händer som kräver hans omedelbara ingripande. Men det har inte hindrat tidigare presidenter från att koppla av. Men Trump vill helst ge intrycket att han trots sina 71 år är så stark att han aldrig behöver vila eller återhämta sig. En supermänniska.

Ännu en lögn

Enligt sajten trumpgolfcount.com som håller koll på rundorna har Trump spelat golf minst 34 gånger sedan han blev president. Troligen betydligt fler om man tar hänsyn till hur ofta han besöker sina anläggningar i Florida och New Jersey. Sajten uppskattar att Trump sannolikt spelat 62 gånger. I snitt mer än en gång var femte dag.

Det ska jämföras med Obamas 25 golfronder under samma period.

Trumps löfte till det amerikanska folket att han inte skulle ha tid att spela golf som president har visat sig vara bara ännu en av alla lögner han svänger sig med. Det förstärker bilden av en president som är beredd att säga vad som helst bara för att framstå i god dager. Det förstärker bilden av en president som helt saknar trovärdighet.

Bagatell

Först hånar han Obama för att denne spelar golf och insinuerar att han inte sköter sig jobb. Därefter bryter han inte bara sitt löfte utan spelar dessutom dubbelt så mycket som Obama.

Vad säger de om Trumps syn på väljarna när han lovar en sak men gör precis tvärtom?

Men få orkar egentligen bry sig. Det finns så mycket annat som är viktigare att ställa Trump till svars för. Golfandet i sig är en bagatell men del i ett större mönster med en president som satt lögnen i system.

Kanske är vissa rentav rätt nöjda med att Trump tillbringar så mycket tid på golfbanan. Där kan han åtminstone inte ställa till med någon större skada.

Så mycket golfar Trump 00:38

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Golf

Mar-a-Lago