Stim om Tidal-skandalen: ”Oacceptabelt”

Efter avslöjandet: Norska artister bojkottar Jay Z:s streamingtjänst – nu kräver svenska Stim svar

avTorbjörn Ek

320 miljoner falska streams till Beyoncé och Kanye West: Nu väljer flera norska artister att bojkotta Tidal.

Samtidigt kräver danska upphovsrättsorganisationen Koda ut data för att kunna göra en egen utredning – och på svenska Stim kräver man svar från Jay Z:s streamingtjänst.

– Vi vill höra deras version av vad som har hänt, säger Peter Lindström, försäljnings- och marknadschef.

Efter norska Dagens Næringsliv avslöjande om falska streamingsiffror på Tidal, som gynnat Beyoncé och Kanye West på bekostnad av mindre artister med lägre streamingsiffror väljer nu fler och fler norska artister att bojkotta Jay Z:s musiklyssningssajt.

– Det som hänt är helt oacceptabelt. Här pratar vi om ekonomisk brottslighet. Artister som eventuellt varit en del av detta bör vara slut. Jag hoppas att bolaget dör, säger prisbelönta artisten Geir Jenssen, mer känd under namnet ”Biosphere” till Dagens Næringsliv enligt norska E24.

Artisterna bojkottar

Ola Fløttum, från banden Salvatore och The White Birch skriver på Facebook:

”Jag har bett mitt skivbolag att dra tillbaka alla White Birch-album from Tidal omedelbart. Skandal.”

Det fristående skivbolaget Lawo Classics har också beslutat att dra tillbaka all sin musik från streamingtjänsten, uppger flera norska medier.

De nordiska upphovsrättsorganisationerna agerar nu mot Tidal. Norska Tono har valt att polisanmäla streamingtjänsten efter Dagens Næringslivs avslöjande. Den danska motsvarigheten till Stim, Koda, har valt att aktivera en klausul i sitt avtal med Tidal, för att på så sätt kräva ut dataunderlag för en oberoende granskning av streamingsajtens siffror.

”Så att vi kan komma till rätta med frågan och försäkra oss om att våra medlemmar har fått de pengar de har rätt till från Tidal”, skriver Koda i ett uttalande.

Stim: ”Inlett dialog med Tidal”

Svenska Stim har också tagit kontakt med Tidal efter avslöjandet.

– Vi ser allvarligt på det här. Vår affär bygger ju på ett förtroende och att vi får korrekt levererade siffror. Men det är svårt att göra en bedömning när man inte har fakta i målet så nu arbetar vi med att skaffa en bild av vad som faktiskt har hänt, säger Stims försäljnings- och marknadschef Peter Lindström.

Er norska motsvarighet Tono har valt att polisanmäla Tidal, hur ser ni på det?

– Vi har haft kontakt med Tono just för att kunna skaffa oss en korrekt bild. Vi har även inlett en dialog med Tidal, men den är precis påbörjad. Vi vill höra deras version av vad som har hänt, för än så länge är det bara anklagelser. Så får vi se hur vi agerar efter det. Vi följer också noga den norska polisanmälan.

1 av 5 | Foto: Charles Sykes / AP TT
Jay Z.

Efter avslöjandet om Tidals bluffsiffror rapporterar Dagens Næringsliv nu också att streamingtjänsten också ligger flera månader efter i sina utbetalningar till skivbolag och artister. Väl insatta källor bekräftar för tidningen att det gäller utbetalningarna till såväl de stora skivbolagsjättarna Sony, Warner och Universal som mindre bolag.

”Inte fått betalt sen oktober”

– Vi har inte fått betalt sen i oktober, säger Frithjof Boye Hungnes, vd för det Propeller Recordings till Dagens Næringsliv, enligt Music Business Worldwide.

– Det stämmer att det är förseningar i betalningarna från Tidal, säger Sveinung Rindal, vd för Sonyägda Phonophile som distribuerar Propeller Recordings musik.

Enligt norska rockgruppen Hellbillies ligger Tidal fem månader efter med sina utbetalningar.

– Andra streamingtjänster är väldigt punktliga. De kan i värsta fall ligga en månad efter. Det är bara Tidal som är över fem månader försenade. SÅ har det varit det senaste året, säger Hellbillies trummis Bjørn Gunnar Sando till Dagens Næringsliv, enligt VG.

Tidal har inte kommenterat Dagens Næringslivs uppgifter om de försenade utbetalningarna, men har tillbakavisat tidningens avslöjande om de uppblåsta streamingsiffrorna för Beyoncé och Kanye West som ”en smutskastningskampanj” som består av ”lögner och falskheter”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tidal

STIM

Jay Z

Kanye West