Maj månad historiskt varm

avTT

Foto: Anders Wiklund/TT
En man njuter av den tidiga sommarvärmen vid fontänen i Tessinparken i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ungdomar svalkar sig i fontänen i Kungsträdgården i Stockholm.

Redan nu står det klart, innan månaden nått sitt slut: Maj blir historiskt varm på många håll i landet. I några fall slås rekord från 1800-talet.

Trots att två dygn återstår av maj, kan meteorologerna konstatera att medeltemperaturen blir rekordhög på många orter, från Helsingborg i söder till Härnösand i norr. Det handlar på vissa håll om så mycket som två graders rekordökning.

SMHI konstaterar att nya majrekord noterats på de flesta av institutets mätstationer, nordligaste Norrland undantaget. För Göteborg, där medeltemperaturen till och med 28 maj är 17,0 grader, är det en notering från 1889 (15,8 grader) som nu putsas ordentligt.

– Sammanfattningsvis har vi haft en månad med varmt och torrt väder. Många högtryck har styrt väderbilden, och varmluft har strömmat in söderifrån, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Hettan består

Och högsommarvärmen fortsätter på många håll i landet, från Götaland och ända upp till sydligaste Norrland. Även längre norrut har det varit varmt. Säsongens hittills högsta temperaturer uppmättes i Norrbotten på måndagen, 29,5 grader i både Boden och Älvsbyn. När varm luft nu drar in över den södra landshalvan är det möjligt att 30-gradersstrecket passeras.

– Det är svårt att säga var de högsta temperaturerna kommer, men det ser ganska gynnsamt ut i de nordöstra delarna av Götaland, östra Svealand och kanske Halland, säger SMHI-meteorologen Alexandra Ohlsson.

Hård vind på fjället

I mellersta och norra Norrland väntas dock lite svalare luft blåsa in, och i Lapplandsfjällen är det risk för mycket hårda vindar och regn. Men i resten av riket är det mest sol.

Värmen och högtrycket över Sverige lär bli kvar till åtminstone på fredag.

– I synnerhet i Götaland och Svealand så är det fortsatt varmt för årstiden, även om värmen kanske dämpas litet grann, säger Alexandra Ohlsson.

Prognosen för den kommande helgen är mer osäker.

ARTIKELN HANDLAR OM