ÅSIKT

Varför ifrågasätter ingen Rosemarie Fritzl?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson om att vara medskyldig

Hey, hallå, Josef Fritzl började gråta i rätten igår! Alla tycker det är en sensation, för de tror att han är Djävulen inkarnerad, de tror att han inte har några känslor. Det är väl klart att han har. Problemet är bara att han inte gråter för allt hemskt han har gjort, utan för att han tycker synd om sig själv eftersom hans mor aldrig älskade honom.

Josef Fritzl har förklarat sig skyldig till incest, våldtäkt, tvång och olaga frihetsberövande, dessutom står han anklagad för slaveri och mord. Men den juridiska beskrivningen gör inte verkligheten rättvisa. I verkligheten låste Josef Fritzl in sin dotter i källaren och tvångsknullade sedan under 24 år fram en underjordisk familj som han torterade till lydnad. Parallellt slog han sönder de lokala hororna i en annan källare, utan att nån reagerade. Samt åkte dit för våldtäkt på en random kvinna i hemtrakten.

Och hans fru märkte förstås iiinget aaaalls. Eller, våldtäkten som han hamnade i fängelse för visste hon förstås om, men den såg hon tydligen som en prekär liten ENGÅNGSFÖRETEELSE bara. Så ja, alla vänner och bekanta fick veta att Josef Fritzl åkt utomlands i affärer och därför inte skulle synas under ehm, uhm en tid framöver.

Ursäkta mig, Rosemarie Fritzl, men du vägrar vittna, för du menar att du verkligen inte visste? Jaha, okej. Och han var självklart alltid snäll och god vid dig, jämt på bra humör? Du kände dig aldrig nyfiken på vad som blev av källarrummet han byggde, du undrade aldrig varför han varje vecka handlade en massa mat som han ställde ned där? Ni hade förstås bara anständigt, kristet in-och-ut-sex med lampan släckt, i barnalstrande syfte? Den där sadismen som alla andra vittnar om är inget du känner till?

Jag skulle vilja säga att du är lika full av skit som din make. Och i mina ögon är din skuld lika stor som hans. För att alltid stå vid sidan om och begapa är att vara nästan lika skyldig. Vi har alla ett ansvar, alltid.

Jag tycker att det är på tiden att vi överhuvudtaget börjar ifrågasätta detta med mannen som ständig förövare. Jag menar inte bara i fallet Fritzl, jag tänker också på fallet Bobby, till exempel, och jag tänker på Knutby-morden, och på alla vårdnadstvister, och det finns väl hur många andra sorters fall som helst som jag inte kommer på nu. Jag förstår inte varför kvinnorna så ofta kommer undan. Varför ifrågasätter ingen Rosemarie Fritzl?

I mina vackraste drömmar täpper vi unisont till moder Justitia närsynta små ögon helt och hållet, tänk vad fint det vore: De inblandande i varje mål skulle döpas till X och Y och Z, och höras genom ombud, på det att ingen medvetet skulle kunna diskriminera någon utifrån ras, kön, ålder, uppsyn eller liknande. Sedan finns det ett antal kvinnor som skulle få sina fiskar varma.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

avLisa Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM