Nu granskas regeringens samröre med USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjande om det informella säkerhetssamarbetet mellan USA och Sverige ställer nu Konstitutionsutskottet regeringen mot väggen.

– Vi har nu lyft frågan i KU, sade Socialdemokraternas talesman Peter Hultqvist efter KU-sammanträdet i dag.

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist.

Aftonbladet avslöjade i går att Sverige ska ha inlett ett hemligt samarbete med USA bakom ryggen på riksdagen. Uppgifterna är hämtade ur ambassadrapporter som Wikileaks släppte nyligen

Regeringen ska granskas

Efter Aftonbladets avslöjande går nu riksdagens granskningsorgan – konstitutionsutskottet (KU) – vidare i frågan och granskar uppgifterna om de informella kontakterna mellan svenska regeringstjänstemän och USA.

Det är framför allt uppgifterna om att riksdagen skulle hållas utanför som Socialdemokraterna vill granska.

Frågan kom upp redan på tisdagens sammanträde.

– Vi har nu lyft frågan i KU och markerat att det här är en exceptionell situation, sade Socialdemokraternas talesman Peter Hultqvist till TT efter sammanträdet.

Ministrar ska kallas i vår

Peter Hultqvist utgår ifrån att KU-granskningen kommer att leda till att berörda tjänstemän och ansvariga ministrar kallas till KU under våren.

– Vi måste få klart för oss omfattningen av det informella utbytet mellan regeringskansliet och USA och kunna värdera den rättsliga grunden för den här typen av kontakter, säger Peter Hultqvist till TT.

"Informella arrangemang"

Ambassadrapporterna avslöjar detaljer från ett möte mellan svenska regeringstjänstemän och USA år 2008. Enligt anteckningarna ska USA bett Sverige att gå med på ett formellt avtal om terroristbekämpning. Men svenskarna svarade då att avtalet aldrig skulle godkännas av riksdagen och att det vore bättre att hålla fast vid de "informella arrangemangen som redan finns".

Mer info inom kort

Publicerad: