Dansk förvåning efter Sveriges överklagan

Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

avFilip Durefelt

FOTBOLL

Sverige vill att Danmark straffas hårdare efter den inställda VM-kvalmatchen.

Något som tas emot med förvåning i vårt grannland.

– Om Sverige vill få en enklare väg till VM så kanske straffet skulle varit annorlunda, säger DBU:s Jakob Höyer.

Det Svenska fotbollförbundet vill att Uefa straffar Danmark hårdare efter att VM-kvalmatchen länderna emellan ställdes in tidigare i höst på grund av en dansk spelarstrejk.

Sverige tilldömdes en 3–0-seger, Danmark fick böta men får fortsätta spela i VM-kvalet. Något som SvFF inte är nöjda med.

– De utdömda sanktionerna står inte i proportion till brottet. Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark. Det är principiellt viktigt för all fotboll, oavsett om det är dam- eller herrfotboll, att denna dörr stängs, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Avvaktar svar till Uefa

I Danmark tas beskedet från SvFF emot med förvåning.

– Vi noterar det och så får vi sätta och ned och läsa deras invändningar och förhålla oss till om vi ska svara Uefa. Vi har inte bestämt oss ännu, säger danska fotbollsförbundets (DBU) kommunikationschef Jakob Höyer till Ekstrabladet.

DBU menar att det utdömda straffet är hårt nog.

”Fotboll ska avgöras på planen”

– Om Sverige vill kasta oss ur kvalet för att få en enklare väg till VM, så kan det mycket väl vara så att det med svenska glasögon borde varit annorlunda (straff). Jag tycker fortfarande att fotboll ska avgöras på planen och inte vid ett skrivbord, säger Höyer.

– Att förlora en match vid skrivbordet istället för att ha möjlighet att vinna på planen är ett allvarligt straff. Vi förlorar tre poäng vilket gör att vi tar ett steg bakåt i kampen om en plats i VM. Det är ingen fördel.

ARTIKELN HANDLAR OM