Fler fall av TBE än någonsin tidigare

avKarin Holmberg

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix / TT
Under 2017 registrerades fler TBE-fall än någonsin tidigare. Arkivbild.

Antalet fall med TBE ökar rekordartat i Sverige. I fjol anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med året innan.
"Oroande", säger en epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Förra året anmäldes 391 fall av den fästingburna virussmittan TBE i Sverige, vilket är en ökning med 64 procent jämfört med 2016.

– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Osäkert varför det ökade så kraftigt

Varför det ökade så kraftigt finns inget riktigt svar på. Det troliga är en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.

– Det brukar gå upp och ner mellan åren och det är troligt att det blir mindre i år, men det är svårt att säga. Jag skulle tro att det sprider sig mer västerut i landet, där är ökningen stor och vaccinationstäckningen lägre, säger hon.

Fler som vaccinerar sig

I östra Svealand där det traditionellt sett varit flest anmälda fall är det också fler som vaccinerar sig. Men enligt Marika Hjertqvist finns inget vaccinationsregister och det är svårt att veta om det är rätt personer som vaccinerar sig, de som verkligen behöver det.

– Att det ökar visar uppenbarligen att vi inte har nått ut med att det är viktigt att vaccinera sig.

Mellan april och december

Förra året rapporterades det första fallet i april och det sista i december men vanligast var det att drabbas under sommaren. Juli månad var den månad då flest anmälningar kom in och varje månad mellan juli och december anmäldes fler fall än någon gång tidigare sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004.

De flesta av de insjuknade fanns i åldersgruppen 40 - 69 år men spridningen var stor. Den yngsta personen som insjuknade var 1 år och den äldsta 95 år. 63 procent av de som blev sjuka var män.

Tips som kan minska risken att bli fästingbiten:

  • Kontrollera din hud och dina kläder regelbundet för att upptäcka fästingar innan de hunnit sätta sig.

  • Inspektera hela kroppen när du varit ute i fästingtäta områden.

  • Heltäckande kläder skyddar till viss del mot fästingar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ARTIKELN HANDLAR OM