Mordhot mot svensk EU-parlamentariker

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har mordhotats.

Till grund för attacken ligger hennes tuffa kritik mot den föreslagna EU-kommisionären Tonio Borg.

– Det är obehagligt, säger Wikström.

Sedan det blev känt att Malta har nominerat Tonio Borg till ny EU-kommisionär med ansvar för hälsofrågor, har bland annat den svenska parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) gått i taket.

Gick till attack

Borg, i dag utrikesminister på Malta, är enligt motståndarna en homofobisk abortmotståndare som inte har något på posten att göra. På Aftonbladet Debatt gick Cecilia Wikström i dag till rasande attack mot maltesen, som hon anser har förlegade uppfattningar, bland annat när det gäller synen på kvinnor, kvinnors rättigheter och sexuell och reproduktiv rädsla.

Hotats via mejl

Men kritiken, som väckt uppmärksamhet både i Sverige och på Malta, har nu lett till att Wikström, som tidigare verkar som präst, har fått ta emot hot via mejl. Hoten har bland annat kommit via hennes privata mejl och till hennes privata telefonnummer.

– Det är personer som ifrågasätter mig som präst och kristen och tycker jag är en hora som ska brinna i helvetet. Det är väl tur att det inte är de som avgör utgången på den yttersta dagen, säger hon.

Inblandad i snusskandalen

Malta har föreslagit Tonio Borg som ersättare för den tidigare kommisionären John Dalli, som tvingades sluta efter en uppmärksammad snusskandal.

Cecilia Wikström tror att Borgs privata åsikter skulle krocka med hans nya roll.

– Den här mannen har som privatperson rätt att tänka och tycka vad han vill. Men när han riskerar att få ansvar för folkhälsofrågor inom EU så ser jag att hans moralkonservativa livsåskådning kommer att stå i konflikt med de sakfrågor han ska jobba med varje dag. Han är motståndare till både kvinnors, homosexuellas och transpersoners rättigheter, säger hon.

Borde valt en kvinna

Enligt Wikström så borde Malta ha valt en helt annan kandidat, gärna en kvinna.

– Malta skickade hit en man som man avsatte efter korruptionsanklagelser. Sedan skickar man den mest konservativaste man har. Malta är en väldigt konservativt land, men det finns gradskillnader i helvetet. Borg är den mest ärkekonservative av de alla. Förmodligen har de tänkt att han gör mindre skada här. Karln är blåsvart i sina uppfattningar.

Ska försöka stoppa henne

Hon är dock osäker om hur EU-parlamentet kommer att ställa sig till Tonio Borg.

– Min partigrupp, den liberala, kommer säger nej vilket jag tror att även socialister och miljöpartister kommer att göra. Hur EPP, den gruppen där hans parti ingår, kommer att ställa sig, det vet jag inte.

Cecilia Wikström har valt att inte polisanmäla de hot hon fått riktade mot sig.

– Nej, det finns galningar över allt, säger hon.

Publicerad: