Vi luktar oss till kärleken

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Forskarna har bevis: Vi använder näsan när vi väljer käresta

1 av 3
Näsa för romantik? Chris O’Neill och prinsessan Madeleine, Martin Melin och deckardrottningen Camilla Läckberg, skådespelarparet Angelina Jolie och Brad Pitt – kanske har de alla sniffat sig till varandra. ”Även om vi inte är medvetna om det kan doften vara en avgörande faktor”, säger Ilona Croy, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Kärleken må vara blind – men luktsinnet verkar det inte vara något fel på.

Forskare har kommit fram till att vi doftar oss fram till människor som kompletterar våra egna ­immunförsvar när vi väljer partners.

Vägen till hjärtat går genom … näsan.
Vägen till hjärtat går genom … näsan.

Huruvida lukten har betydelse för våra val av partner har diskuterats och tvistats i åratal.

Nu är det fastslaget.

En undersökning vid ansedda Max Planck-institutet i Tyskland visar att vi med största sannlikhet använder näsan när vi väljer käresta.

– Studien bevisar att även människor kan använda kroppslukter för att hitta partners med ett kompletterande immunförsvar. Även om vi inte är medvetna om det kan doften vara en avgörande faktor vid valet av partner, säger Ilona Croy, forskare vid Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien.

Starkare avkomma

Tidigare har man studerat bland annat fiskar och möss och där kommit fram till att de gärna parar sig med någon som har ett immunförsvar som kompletterar deras egna – så att avkomman blir starkare.

I den nya studien fick drygt 30 kvinnor lukta på ”sin egen” genetiska kroppslukt och jämföra med ­andras, samtidigt som deras hjärnaktivitet övervakades genom magnetröntgen.

– De föredrog en doft som påminde om deras egen, ­säger Ilona Croy till Aftonbladet.

Förutom att kvinnorna uppfattade den egna lukt- en som positiv och trev- lig ­aktiverades områden i hjärnan som normalt förknippas med sexuell selektion.

Fler kvinnor väljer

Ilona Croy uppger att kvinnor är mer lämpliga att studera eftersom de generellt har ett bättre luktsinne än män.

– Och det är normalt fler kvinnor som väljer sina partners än tvärtom, säger hon.

Studien genomfördes i Tyskland och har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Man hoppas nu kunna ­använda kunskapen för att utveckla nya dofter.

– I framtiden skulle en syntetisk parfym kunna tillverkas som baserades på kemiska signaler och producerades utan sedvanliga animaliska produkter, säger forskningsledaren Manfred Milinski vid Max Planck-institutet i ett pressmeddelande.

Publicerad: