Dags för superduellen

SPORTBLADET

"Lagtempot får stor betydelse"

Fyra tävlingsdagar är avklarade - men i dag börjar Tour de France på allvar.

- Lagtempot är en av de viktigaste etapperna, säger tysken Jan Ullrich.

Foto: AP
ULLRICH VS ARMSTRONG Fighten kan avgöras i tempoetapperna, där reglerna inför i år är ändrade.

Han och T-mobile är de stora utmanarna till Lance Armstrong och US Postal. Det senare laget vann i fjol och är enormt skickliga på lagtempo.

Här gäller det att få in minst fem av de nio åkarna i mål samtidigt. Tiden räknas på den femte åkaren som tar sig i mål.

- Med tanke på hur det ser ut mellan Ullrich och Armstrong får lagtempot en stor betydelse. De är ganska lika som cyklister så lagtempot blir en nyckel, säger den förre cyklisten Glenn Magnusson.

- Det är upp till laget, här kan laget förstöra för en stjärna. Det gäller att fördela hela lagets styrka och att den som är starkast ligger lite längre i täten, den sämste tar det lite lugnare. Man måste kompensera ut laget.

Men i år är det en stor förändring.

Inget lag kan förlora mer än tre minuter på segraren. De nya reglerna gör att även om det skiljer mer än 20 sekunder mellan ettan och tvåan, så kommer avståndet bli max 20 sekunder, mellan tionde och femtonde plats skiljer det max 10 sekunder per placering.

- Det verkar som om organisatörerna vill göra allt för att touren ska vara jämn så länge som möjligt. Jag tycker inte att det nya

systemet är bra, säger Lance Arm-

strong enligt sport1.

Lagtempot är 64,5 kilometer och fjolårssegrarna US Postal startar sist. De har dessutom sju man i laget som var med i fjol och känner varandra väl.

Så i dag börjar Tour de France.

Anna Carlsson