Paret gifter sig – efter 40 år av längtan

avClaes Olsson

Anders Johansson träffade sin ungdomskärlek Anette Hansson för 40 år sedan. Då höll de ihop ett halvår innan de splittrades och bildade familj på var sitt håll. Nu har de funnit varandra igen – och ska gifta sig vid nyår.

– Det har varit guld och gröna skogar sedan vi träffades igen, säger Anders Johansson.

Den otroliga historien hördes först i lördagens avsnitt av P1-programmet “Ring så spelar vi”. Berättelsen tar sin början år 1978 då Anders Johansson, 57, och Anette Hansson, 57, gick i första ring på samma gymnasieskola i Helsingborg, något som även Expressen har rapporterat om. Skolan hade anordnat ett biobesök under våren för de gröna eleverna och Anders hamnade på raden framför Anette. Hans kompis vände sig då om för att prata med henne och hennes väninna, och Anders gjorde detsamma.

– Jag fick se de pigga ögonen på henne. Jag tänkte “wow, vilken tjej” och “henne ska jag ha”, säger Anders Johansson.

1 av 3 | Foto: Privat

Men det var först under sommarlovet som saker började hända. Då samlades ungdomarna i olika folkparker för att dansa. Anders sprang in i Anette på ett dansgolv i skånska byn Vägasked. I augusti blev de ett par på riktigt.

– Vi höll ihop i ett halvår, en typisk tonårsförälskelse. Sedan delade vi på oss och bildade familj på olika håll, säger han.

Fick kontakt på nätet

Åren gick men Anders kunde inte släppa tanken på Anette. “Var bor hon och vad sysslar hon med” frågade han sig samtidigt som han letade efter hennes nummer i telefonkatalogen. När han sedan skilde sig 2013 lade han till henne som vän på Facebook.

– En kväll när jag satt vid datorn så plingade det till i chatten. Då dök det upp ett litet hej, säger han.

Det gamla ungdomsparet träffades på ett fik och pratade om allt som hänt sedan den där hösten 1978. Mötena blev fler och plötsligt var Anders och Anette åter ett par.

– Det var precis som om tiden stått still. Vi förlovade oss och flyttade ihop, säger han och fortsätter:

– Det har varit guld och gröna skogar sedan vi träffades igen.

Giftermål vid nyår

Nu har det dessutom friats. På nyårsafton ska paret gifta sig vid Östra Ljungby kyrka. Då ska Anettes fyra barn och fem barnbarn och Anders två barn och två barnbarn närvara. Och Anettes 89-åriga mamma så klart.

– Jag frågade henne om jag fick gifta mig med hennes dotter. “Det har jag väntat på länge” var det enda hon svarade. Det känns underbart, säger Anders.

Blir det någon bröllopsresa då?

– Ja, vi har pratat om att åka till Budapest till sommaren. Vi tänkte att vi skulle testa badhusen där, säger Anders.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bröllop

Nostalgi

Familj

Dans

Skåne