Nya hatmöten – ett år efter Charlottesville

avTT

Publicerad:
Foto: Shaban Athuman/AP/TT
Nya demonstrationer väntar på årsdagen för våldsamheterna i Charlottesville. Arkivbild.

För ett år sedan utbröt våldsamheter under en vit makt-demonstration i Charlottesville – händelser som skakade en redan splittrad nation.

Nu mobiliseras USA:s extremhöger igen, med planerade möten både i Charlottesville och i huvudstaden Washington.

Den 12 augusti 2017 förvandlades den lilla staden Charlottesville i USA till ett slagfält när vita nationalister, nazister och andra högerextrema drabbade samman med motdemonstranter. En kvinna dödades och över 30 personer skadades då en man med nazisympatier körde sin bil in i en folkmassa.

Ett år senare förbereder sig omkring 1 000 poliser, och befolkningen i Charlottesville, för nya demonstrationer. Gator har stängts av och varken bilar, metallrör, svärd eller skejtboardar är tillåtna på området. Att bära pistol är däremot helt i sin ordning.

Demonstration i Washington

Bara några gator från Vita huset i huvudstaden Washington planeras samtidigt ytterligare en demonstration. Bloggaren Jason Kessler, initiativtagaren till fjolårets demonstration i Charlottesville, nekades tillstånd att närvara i staden i Virginia, men har fått klartecken för att hålla i mötet i Washington.

Polisen tror att ungefär 2 000 personer kan dyka upp, dels från vit-maktrörelsen, dels från runt fem olika grupper av motdemonstranter.

– Inför den här invasionen av gräsligt, perverst tankegods står vi enade i vår övertygelse om att ett brokigt och inkluderande Maryland är ett starkare Maryland, säger delstaten Marylands republikanske guvernör Larry Hogan enligt Reuters.

Trump tog inte avstånd

I fjol fick president Donald Trump stark kritik sedan han i ett uttalande om demonstrationen inte tagit specifikt avstånd från högerextremisterna. I stället fördömde han "båda sidor".

– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, intolerans och våld från flera sidor, sade han då.

På lördagen tog han däremot tydligare avstånd:

"Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och uppdelning. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!", skriver Trump på Twitter.

Publicerad: