Dahlin inför debuten: ”Känns helt sjukt”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

BUFFALO. Han har längtat efter det här ögonblicket så länge han kan minnas.

Nu slår Rasmus Dahlins dröm äntligen in.

Framåt halv två i natt, svensk tid, begår han NHL-debut.

– Ja, när man tänker på det, att ”jag är här nu”,  känns det helt sjukt, säger den omsusade 18-åringen inför premiären.

Så länge han kan minnas har Rasmus fantiserat och drömt om NHL.

– Ja, det är ju hela livet. Ända sedan jag föddes. Eller åtminstone sedan jag började förstå saker, säger han med ett leende när vi träffar honom i det livliga omklädningsrummet i Keybank Center i centrala Buffalo efter sista riktiga träningen innan grundseriepremiären.

– Min pappa och min bror är väldigt intresserade av hockey och kollade alltid NHL på tv:n och då såg ju jag också. Jag var väldigt liten, det var Peter Forsberg och sådana jag fastnade för och jag kände direkt att, dit ska jag också. Så har det alltid varit.

Och nu är det alltså dags.

När Buffalo Sabres – som ju plockade Rasmus som etta i draften i Dallas i somras – begår säsongspremiär mot Boston Bruins hemma i Keybank Center i natt går den livslånga drömmen i uppfyllelse.

Omtumlande, kan man tänka sig.

– Ja, när man är inne i den här bubblan handlar det liksom bara om hockey. Men när man plötsligt ser det uppifrån och tänker att ”jag är i NHL nu”…det känns helt sjukt.

Foto: TT
Hela familjen Dahlin är på plats i Buffalo inför premiären. Mamma Åsa bor med Rasmus i staden den första tiden.

Familjen på plats

Som sig bör kommer de närmaste från Sverige över för den stora högtiden. Ja, mamma Åsa är redan på plats. Hon bor med yngste sonen i ett så kallat townhouse några rejäla slagskott från Keybank Center. Men nu kommer resten också.

– Inga kompisar kunde komma hit, de är upptagna med skolan eller sin egen hockey. Men resten av familjen är på plats. Det känns väldigt bra att få uppleva det här ihop med dem, säger Rasmus.

Nervös har han inte hunnit bli när vi träffas – ”det kommer nog till kvällen” – och de förväntningar som byggts upp i Buffalo, där han ses som regelrätt frälsare efter sju riktigt tunga år, verkar inte bekomma honom det minsta.

– Nej, jag har precis kommit hit och det tar tid att bli bekväm och lära sig allting. Det vet alla så jag känner ingen större press från vare sig mig själv eller laget. Det är bara att köra på, säger han.

– Men jag tycker att jag kommit in väldigt bra i laget, vi har haft en fin camp och jag tycker att jag lärt mig saker hela tiden. Nu ska det bli riktigt kul nu när det börjar på riktigt.

Berglund: ”Väldigt speciellt”

En annan svensk i laget som ser fram emot nattens inledande grundseriebatalj med stor iver är Patrik Berglund.

”Gudfadern”, som han kallas av de svenska lagkamraterna, har visserligen upplevt NHL-premiärer förr – men det här är den första med Sabres. Efter ett decennium i St. Louis trejdades han ju till Buffalo i somras.

– Ja, därför är den här säsongspremiären förstås väldigt speciell, säger han.

– Om jag ser det som en nytändning att komma till ett nytt lag efter tio år? Jag vet inte om nytändning är rätt ord, det känns mer som ett nytt kapitel och ett nytt äventyr. Jag tycker det ska bli jäkligt kul.

Det tycker Buffalo också.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM