"Var ärlig med ungdomarna"

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrarådgivaren Ingegerd Gavelin chattade om tonåringar, utekvällar och alkohol.

Ingegerd Gavelin säger: Hej, nu är jag på plats!
Lena säger: Hej! Tycker du man ska "snoka", dvs kolla ungarnas väskor, i deras rum osv. Eller ska man lita på när dom lovar att dom inte ska dricka? Vågar knappt tro det...
Ingegerd Gavelin säger: Har man tidigare haft anledning att inte kunna lita på dem så kan man förvarna om att man kommer att vara mer vaksam än annars. Men i princip tycker jag inte att man ska rota i deras privata område.
Sandra säger: Hej Ingegerd! Vid vilken ålder är vanligast att ungdomar börja dricka? Själv var jag 18 år, innan det kände man sig inte riktigt mogen för det alls.. mvh Sandra
Ingegerd Gavelin säger: Jag har ingen exakt ålder, men de flesta börjar nog dricka någon gång under högstadieåren. Inte alls alla dock. Man vet idag att det är väldigt bra om man kan skjuta upp debutåldern så länge som möjligt.
emsan säger: Hej. Min 14-åring vill gå på fest i morgon o jag är rädd att det kommer att finnas alkohol där. Känner inte föräldrarna till dem som har festen. Tycker du jag ska låta henne gå?
Ingegerd Gavelin säger: Jag tror det är bra om du tar kontakt med föräldrarna. Fråga hur det är med alkoholen, och säg att du inte vill att hon ska dricka. Berätta också det för din dotter i förväg, så hon har möjlighet att ändra sig om hon vill.
Alex säger: hej! jag tycker att föräldrarna borde låta sina barn dricka, alla ungdommar mognar olika fort och man vet själv när man känner sig mogen till att börja dricka, det är ju någont alla ungdommar gör nu förtiden. varför inte bara aceptera det?
Ingegerd Gavelin säger: Dels är inte kroppen mogen att ta hand om alkohol när man är riktigt ung. Men framför allt för att man kan råka ut för tråkiga saker när man har druckit mycket och är ung, och det kan vara svårt att förutse sådant.
Ninni säger: Hej Ingegerd! Hur tycker du man ska göra när man har en tonåring som vägrar berätta något alls? Min son är 15 och han muttrar bara när jag försöker.
Ingegerd Gavelin säger: Ha tålamod, försök inte pressa honom. Nappa på hans egna samtalsämnen. Visa att du tar honom på allvar. Just när man är 15 år kan det vara svårt att prata om viktiga saker med mamma, men det kommer att lätta.
janne säger: Är det dumt att visa tonåringarna att man dricker själv? Jag menar inte något supande, utan mer vin eller öl till maten ungefär.
Ingegerd Gavelin säger: Jag tycker att man ska vara ärlig med sina ungdomar. Det är skillnad på ungdomar och vuxna när det gäller alkohol, bilkörning, ekonomiskt ansvar osv. Jag tycker visst att man ska visa att man dricker och att man har glädje av det, då förmedlar man också sina egna alkoholvanor och att man står för dem.
Pappa Promille säger: Har en son som delar ett mycket starkt fritidsintresse med kompisar gamla nog att köpa alkohol. Hur hanterar man killarnas deltagande i fester och evenemang där alkohol förekommer?
Ingegerd Gavelin säger: Om jag förstår dig rätt i frågan, att pojken är på fester där det förekommer alkohol: Jag tycker du ska prata med pojken om att så länge han inte är så gammal som du tycker han ska vara för att dricka, så vill du att han avstår. Är han riktigt ung bör du ha koll på honom.
Anja säger: Min 15 åriga son ska ut med några kompisar imorgon säger han men jag vet att dom tänker dricka alkhol fast han nekar de! Jag kan ju inte hålla han inne hela valborg vad ska jag göra?
Ingegerd Gavelin säger: Ha kontakt med honom under kvällen via mobilen. Om det är möjligt, ta reda på var han är någonstans. Ge honom en bestämd tid när han ska vara hemma, och ha koll på honom då. Om han tydligt ljuger för dig, så säg till honom att du vet det.
Robin säger: Är den egentligen så farligt för tonåringar att dricka en gång i veckan?
Ingegerd Gavelin säger: Ja, det är inte bra för kroppen och för hjärnan, och det är inte bra därför att man kan råka ut för saker som är svåra att hantera. Man vet idag att de som dricker regelbundet som tonåringar har större risk att bli beroende.
blanco säger: Vad kan man som vuxen göra om man vill hjälpa till? (Mer än ta hand om sina egna barn)
Ingegerd Gavelin säger: Föräldravandring är en jättebra form. Det ger trygghet åt ungdomarna, och föräldrar lär känna tonåringarnas miljöer. Ibland kan bara en förälders engagemang locka med sig många fler, så ge inte upp!
Sara säger: Hej Ingegerd! Jag har en granne som ofta (nästan varje helg) har traktens ungdomar hemma och festar med dem. De är samtliga under 18 och nhan själv över 40. Finns det lagar osv som reglerar detta och hur ska jag som utomstående agera? Skall det anmälas någonstans eller skall jag bara blunda eftersom han inte säljer alkoholen utan bjuder dem?
Ingegerd Gavelin säger: Jag tycker du ska ringa polisen och berätta om det är, det låter inte som en bra ungdomsmiljö. Du kan också kontakta socialtjänstens fältassistenter. Jättebra att du bryr dig!!!
Moderator säger: Nu kommer den sista frågan!
ulrika säger: hej! finns det något sätt som man kan se på sitt barn om han/hon druckit alkohol, på ögonen exempelvis?
Ingegerd Gavelin säger: Nej, inte på ögonen. Det kan lukta alkohol, och man kan märka det på talet.
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chattet. Stort tack till Ingegerd Gavelin och till alla som ställt frågor!
Ingegerd Gavelin säger: Tack för alla jättefina frågor!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN