McCain, Bush och Obama samlade vid ett bord under torsdagens möte om finanskrisen.
Foto: AFP
McCain, Bush och Obama samlade vid ett bord under torsdagens möte om finanskrisen.

Ingen enighet om krispaket

Publicerad:
Uppdaterad:
McCain, Bush och Obama samlade vid ett bord under torsdagens möte om finanskrisen.
Foto: AFP
McCain, Bush och Obama samlade vid ett bord under torsdagens möte om finanskrisen.

NYHETER

George W Bush försöker förtvivlat få stöd för sitt ekonomiska krispaket.

Men efter ett två timmar långt möte med de båda presidentkandidaterna kom beskedet: ännu ingen överenskommelse.

– Det finns fortfarande många olika åsikter, sa en av deltagarna efter mötet sent på torsdagen svensk tid.

Torsdagen bjöd på motstridiga bud om president George W Bush ekonomiska krispaket på 700 miljarder dollar. Först uppgav lättade kongressledamöter att demokraterna och republikanerna kommit överens om de grundläggande förutsättningarna kring paketet.

Men det var innan de båda predidentkandidaterna John McCain och Barack Obama träffat president George W Bush tillsammans med en rad toppledamöter från kongressen. Presidentens krispaket var den enda punkten på dagordningen under det två timmar långa mötet.

Långt från mål

Efter mötet stod det allt mer klart att det inte fanns någon överenskommelse. Konservativa republikaner uppgav att de inte kunde rösta igenom ett så dyrt och omfattande paket.

Och trots Vita Husets tidigare positiva rapporter tvingades nu en av de ledande republikanerna i kongressen, Mitch McConnell, konstatera att man var långt ifrån målet.

– Det är tydligt att vi behöver mer framsteg och att vi måste fortsätta att arbeta tillsammans för att skydda vår ekonomi.

– Jag tror inte att vi har kommit överens. Det finns fortfarande många olika åsikter, sa en av medlemmarna i senatens finansutskott enligt nyhetsbyrån AP.

Varken Barack Obama eller John McCain ville lämna några kommenterer direkt efter mötet. Förhandlingarna kring stödpaketet kommer dock att fortsätta, enligt ett pressmeddelande från Vita huset uppger CNN.

”Räddningsplan för McCain”

Demokraten Christopher Dodd, ordförande i senatens bankutskott, var inte imponerad. Han gjorde även beska kommentarer om republikanernas presidentkandidat John McCain.

– För mig verkade det som om det var två timmars räddningsplan för John McCain.

John McCain har tillfälligt avbrutit sin presidentvalskampanj för att försöka lösa den ekonomiska krisen. Han har även sagt att han inte tänker ställa upp i den planerade debatten mot Barack Obama om inte parterna nått en lösning kring krispaketet.

– Det blir inget klartecken för debatten förrän vi kommit överens om stödpaketet, sa McCains talesman Brian Rogers till AP.

Om debatten blir av ska den hållas vid University of Mississippi. Där verkar man inte ha så stor tilltro till hoten mot debtten.

Förberedelserna i Mississippi där debatten kommer hållas, om den hålls, pågår dock för fullt för säkerhets skull.Storbildsskärmar har satts upp på flera ställen och flera politiska debatter med lokal anknytning har hållits under veckan.

Publicerad: