Sverige fyra i sprintstafetten

avAnna Rydén, Kristoffer Bergström, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD/STOCKHOLM. Sverige förlorade spurtstriden om bronset.

Efteråt ifrågasattes både Calle Halfvarssons taktik och hans deltaganade – av sig själv.

– Jag skulle inte ha åkt sprint här alls, med facit i hand.

Oskar Svensson blev blixtinkallad i det svenska sprintstafettlaget efter att Viktor Thorn blivit sjuk under morgonen.

23-åringen gav också Calle Halfvarsson ett perfekt läge inför den sista sträckan och växlade över i ledning strax före Norge och Italien.

– Jag fick besked två timmar innan start att jag skulle köra. Det var lite speciellt, men jag tycker att det har fungerat otroligt bra. Det är nästan bästa dagen på året, säger Svensson.

Trots svenskens fina sträcka var sex lag med i kampen om medaljerna.

Hamnade i spurtstrid

Alexander Bolsjunov satte upp tempot direkt. Inför den sista backen ville ingen gå först och alla slog av på tempot helt, innan ryssen tog kommandot och gick först ut.

Då hängde Halfvarsson inte riktigt med.

Foto: SVT.SE/SPORT

– De vet att de inte är någon fördel att gå först så alla väntar och väntar och väntar. Jag tycker Calle kommer lite för dåligt där, Kläbo är mer vaken än Calle. Han skulle i alla fall ha tagit rygg på Kläbo, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

– Det blir en parodi på toppen, säger norske tränaren Arild Monsen.

Norge och Ryssland fick en lucka och Johannes Hösflot Kläbo spurtade guldet före Bolsjunov. Halfvarsson hamnade i en spurtstrid om bronset, men där kunde svensken inte rå på Federico Pellegrino och det blev en fjärdeplats för Sverige.

”Skulle inte ha åkt”

Halvarsson var väldigt besviken efter missen.

– Oskar gör det jättebra på sin sträcka och jag förvaltar inte det. Man har en förhoppning om att man ska vara med och slåss om medaljerna och kanske guldet, men jag och Pellegrino tappar ryggen på dem och får inte suget, säger han och fortsätter:

– Jag förstod ganska tidigt när jag svängde runt i kurvan och hade en pigg Pellegrino i rygg att det inte skulle gå. Man får ju stappla in i mål. Jag åkte lite fult på hans skidor också i sista backen så det var väl värt att han fick ta mig i spurten.

Vad hade du gjort om du kunnat göra något annorlunda?

– Då hade jag inte åkt. Jag tror att Teodor (Peterson) hade gjort det bättre än jag hade gjort det i dag. Jag skulle inte ha åkt sprint här alls, med facit i hand.

Oskar Svensson lastade dock inte Halfvarsson.

– Vi skulle avvakta våra sista sträckor och ge allt vi hade där och det gör vi. Tyvärr räcker det inte. Vi gav allt i dag och man kan inte göra mycket mer.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM