”Luke Cage” – en stark, självsäker och brutal återkomst

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Mike Colter och Mustafa Shakir i ”Luke Cage”.
Foto: Cara Howe/Netflix.
Mike Colter och Mustafa Shakir i ”Luke Cage”.

TV-RECENSION Visst är 13 timmar för långt. Men ”Luke Cages” andra säsong är ändå en triumf.


Luke Cage

Netflix

Säsong 2
Av Cheo Hodari Coker, med bl a Mike Colter, Simone Missick, Theo Rossi, Rosario Dawson, Alfre Woodard och Mustafa Shakir.


SUPERHJÄLTEDRAMA Att påpeka att Netflix Marvel-serier är för långa och bitvis hänger på en slapp narrativ lina är, vid det här laget, inte så mycket en åsikt som ett mantra. Men det är lika bra att få detta sagt direkt ändå; säsong två av "Luke Cage" hade inte behövt vara 13 timmar lång.

Men med det konstaterandet av det självklara ur vägen; det här är starkt. Snyggt, självsäkert och brutalt, med en sällsynt karismatisk samling skådisar, feta slagsmålsscener, förnämligt många imposanta kvinnoroller, 70-talscoola blaxploitation-vibrationer och inte minst ett frossande i bra musik – hiphop, soul, funk och reggae – som gör under för stämningen.
När vi återser den motvillige, skottsäkre hjälten Luke Cage (Mike Colter) är han hela Harlems favorit, och i ett förhållande med Claire Temple (Rosario Dawson).
Den hänsynslösa bossen Mariah Dillard (Alfre Woodard i absolut högform) har en betuttad Shades (Theo Rossi) som partner, både i sängen och i brott, och den perfekta planen för att bli rik som ett troll och samtidigt göra sin verksamhet legitim. Typ.
Båda står dock inför ett nytt hot då John McIver, alias Bushmaster (Mustafa Shakir) – en heligt förbannad, livsfarlig jamaicansk gangster med onaturliga krafter – kommer till Harlem för att ta tillbaka det han anser är hans.
Ett krig mellan olika kriminella falanger bryter ut, oväntade allianser bildas och informatörer, såväl som gamla, djupt begravda familjehemligheter, avslöjas. Knivar sticks i ryggar, huvuden träs på pålar och kroppar läggs på hög. Och gränsen mellan hjälte och skurk, god och ond, blir allt suddigare.
Inte minst i slutscenerna.
Den formidabla Simone Missick är tillbaka som den nu enarmade Misty Knight, Gabrielle Dennis gör en ny nyckelroll som Mariahs dotter Tilda, Annabella Sciorra spelar den italienska maffiabossen Rosalie Carbone, och "House of cards"-stjärnan Reg E Cathey är storslagen i sin sista roll som Lukes pappa. Och från broderserien "Iron Fist" dyker både Finn Jones och Jessica Henwick upp.
Visst är det långdraget, men det är också rejält mäktigt.


Säsong två av ”Luke Cage” har premiär på Netflix den 22 juni.

Se det här också: En annan sevärd och cool svart superhjälte spelas av Cress Williams i "Black Lightning", som också finns på Netflix.


Visste du att... Rosario Dawson har varit med i alla Netflix Marvel-serier ("Daredevil", "Jessica Jones", "Luke Cage", "Iron Fist" och "The Defenders") förutom "The Punisher".


Just nu... är Alfre Woodard även aktuell i de senaste säsongerna av "Empire" (Viaplay) och "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" (Netflix).


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN