Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Är detta Jannes fem utvalda män?

Andersson: ”Har en klar plan”

avJohan Flinck, Michael Wagner

S:T PETERSBURG. Janne Andersson har bestämt sina straffskyttar.

Han rankar alla i truppen från 1 till 23.

Topp tre är given – men vilka får mer förtroende vid en straffrysare?

Två av fyra åttondelsfinaler i VM har gått till straffar. Därför är det förstås ett hett ämne inför Sveriges åttondelsfinal mot Schweiz vilka fem spelare som i första hand får ansvaret att ta Blågult till en VM-kvartsfinal vid en eventuell straffläggning.

– Generellt kan man säga att för mig är det en uttagning precis som en laguttagning, säger Janne Andersson på presskonferensen inför matchen.

– Det är mitt ansvar att välja spelarna som ska prestera i form av en straffläggning. Det är mitt ansvar, sedan får spelarna göra det så gott de kan. Vi har haft ett resonemang om detta i truppen.

Andersson berättade häromdagen att han sedan tidigare grovsorterat spelarna som straffskyttar efter att sett dem slå straffar på träningar, där man då och då avgör ”matcher” med straffläggning.

”Vi har en klar plan”

Nu säger förbundskaptenen att han sätter ihop en lång rankningslista.

– Jag kommer att rangordna straffskyttarna i hela truppen i princip. Sedan får vi se vilka som är på planen och hur situationen är efter 120 minuter. Vi har en klar plan för hur vi hanterar det… utan att gå in mer i detalj än så.

Han vill alltså inte avslöja vilka fem spelare som toppar rankningen och därmed är förstavalen vid ett straffavgörande. Alla spelare Sportbladet har frågat de senaste dagarna säger att de sträcker upp handen och säger ja om det blir straffläggning.

Men tre spelare är givna, förutsatt att de är kvar på planen: Andreas Granqvist, Emil Forsberg och Marcus Berg.

Foto: Peter Wixtröm
Andreas Granqvist har satt två straffar det här mästerskapet – en mot Sydkorea och en mot Mexiko.

Granqvist är förste straffläggare under ordinarie matchtid, som vi har sett två gånger om i VM.

– Jag känner ett stort förtroende, först över att få slå straffar och sedan över att jag har satt dem. Det ger självförtroende om det går till straffar – men jag hoppas vi har avgjort innan, säger han.

Efter matchen mot Sydkorea avslöjade Marcus Berg, på Sportbladets fråga, att Emil Forsberg är andre straffskytt i Blågult och utgick själv från att han var trea.

Kiese Thelin har sju straffmål

Vilka är då de två övriga på förbundskaptenens topp-fem?

Tittar vi på när ett svenskt landslag senast var inblandat i ett straffdrama i ett mästerskap var det i finalen i U21-EM 2015. Alla de fyra som då satte sina straffar är faktiskt med här i VM: Ludwig Augustinsson, John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Victor Nilsson Lindelöf.

Av dem borde Isaac Kiese Thelin ligga högst. Han avgjorde gruppspelsmatchen mot Italien i U21-EM på en straff i slutminuterna men framför allt har han smällt dit hela sju straffar i den belgiska ligan i år (och missat två, ska tilläggas).

Det är ju också högst troligt att Kiese Thelin är på planen mot Schweiz efter 120 minuter.

Börjar Granqvist?

Augustinsson har inte slagit så många straffar i sina klubblag men brukar ta mycket fasta situationer och verkar sakna nerver.

Är Ola Toivonen, mot förmodan, kvar på banan är han ett alternativ, liksom Viktor Claesson, som slog dem i Elfsborg. Guidetti har ett fint facit. Han har satt 21 av 22 i karriären, enligt transfermarkt.com.

Vilken ordning spelarna kommer att slå dem om det blir straffläggning återstår att se.

Granqvist fick en fråga på presskonferensen om han tar den första.

– Det är Janne om tar ut vilka som slår straffar i en straffläggning och jag har ingen aning i vilken ordning vi kommer att slå dem i så fall, säger Granqvist.