Skogsbränder på flera håll i Sverige − privatpersoner bryter eldningsförbudet

avAnna Hansson

En risk för skogsbrand är utfärdad i samtliga Sveriges län.

Under söndagen varnades allmänheten två gånger om bränder. Samtidigt respekterar inte privatpersoner kommunernas eldningsförbud, menar polisen.

”Polispatruller har inte möjlighet att rycka ut till alla dessa platser”, skriver polisen på sin hemsida.

Det råder risk för skogsbrand i alla Sveriges län. Under söndagen gick två viktiga meddelanden ut till allmänheten om varning för skogsbränder. Byn Ängra i Gävleborgs län larmades om att vara beredda att utrymmas efter att en brand hotade att sprida sig till samhället.

1 av 2 | Foto: Google maps/grafik
Flera bränder härjar runt om landet

– Vi försöker så gott det går att skydda den här lilla byn med helikopterresurser, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

I Jämtland uppmanades under kvällen boende i delar av Ragunda kommun att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar på grund av en storbrand i närheten.

Extremt ansträngt läge

Under lördagen rapporterades skogsbränder i alla svenska län utom tre, enligt TT, och släckningsarbetet pågick fortfarande under söndagen.

I Ljusdals och Ovanåkers kommuner är beredskapen uttömd och de har inte resurser att åka på alla bränder. Även Hultsfred i Småland, som hanterat flera terrängbränder senaste dygnet använder alla sina resurser och i Älvdalen i Dalarna rasar flera bränder.

Sex norska helikoptrar kommer att sättas in för att hjälpa till att bekämpa de många skogsbränderna i Sverige, rapporterar TT.

Privatpersoner struntar i eldningsförbudet

Sedan i maj har vädret i Sverige varit extremt varmt och torrt. Under söndagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för extremt höga temperaturer. Samtidigt är det risk för vattenbrist i stora delar av södra Sverige.

Flera kommuner har utfärdat eldningsförbud och bevattningsförbud på grund av torkan.

Ändå vittnar flera polisområden om privatpersoner som grillar på engångsgrillar eller eldar vårdslöst i naturen.

”Från midnatt fram till 19.30 har det anmälts 32 bränder i regionen”, skriver polisen i region Bergslagen på sin hemsida.

I Värmland trotsar flera personer det rådande eldningsförbudet och använder engångsgrillar och eldar på marken, enligt polisen. Bara i Stockholm har polisen fått in 60 samtal senaste dygnet som gäller grillning på platser där det inte är tillåtet. Och de hinner helt enkelt inte åka på alla.

”Polispatruller har inte möjlighet att rycka ut till alla dessa platser, utan måste prioritera. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att följa det gällande eldningsförbudet”, skriver polisen i Stockholmsområdet på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM