Dödsdömd KI-forskare erkände under hot

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Iran. Den spionanklagade före detta KI-forskaren Ahmadreza Djalali har i en sändning i iransk tv erkänt att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst.

Men allt var under hot om att döda hans barn, säger hustrun.

– De spelade in den här videon och satte honom i isolering, och sade att "du måste göra den här videon och om du gör den kommer vi släppa dig i morgon. Och om du inte gör den kommer vi att döda dina barn i Sverige", säger Djalalis fru Vida Mehrannia till TT.

Hon hävdar att videon spelades in för drygt tre månader sedan.

– De sade att det här var hans biljett ut.

Ahmadreza Djalali har dömts till döden för spioneri i Iran där han har hållits fängslad sedan 2016. Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I tv-sändningen erkänner han att han lämnat ut uppgifter om en iransk atomforskare som senare mördades 2010. Han berättar också att han under studier i ett europeiskt land kontaktades av en man som rekryterade honom till det landets underrättelsetjänst, mot löfte om medborgarskap i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Amnesty dömer ut

Han säger inte vilket land det rör sig om, men tv visar bilder av ett svenskt id-kort och Colosseum i Rom. Iranska myndigheter har tidigare hävdat att han haft kontakter med den israeliska säkerhetstjänsten.

Svenska utrikesdepartementet undersöker saken och försöker klargöra mer om det hela.

– Vi har noterat de här uppgifterna men kan tyvärr inte kommentera dem i nuläget, säger Lina Eidmark på UD:s pressjour till TT.

Människorättsorganisationen Amnesty International har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis.

– Väldigt orättvis. Det enda rätta vore att han släpps omedelbart, säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty Sverige, till TT.

"Behöver medicin"

Enligt Amnesty har Djalali suttit isolerad länge utan tillgång till advokat, behandlats brutalt och tvingats till ett "erkännande".

Han har i ett brev själv uppgett att iranska myndigheter har bett honom att spionera på EU-stater, något som han ska ha tackat nej till, och det är därför han hamnat i problem, enligt Amnesty.

– Det har inte hittills funnits några som helst bevis som kan tyda på att anklagelserna stämmer, säger Backman.

Frun hade kontakt med sin make för tre dagar sedan, men har inte kunnat nå honom under söndagen. Enligt Vida Mehrannia sitter maken fortfarande fängslad i det ökända Evinfängelset.

– Han behöver medicin och läkarhjälp och måste åka till sjukhus. Han är läkare själv och vet hur illa det är, säger hon.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN