Efter motgångarna: ”Bestämt mig för att göra rätt”

Reporter: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lasse Allard

SEISER ALM/OTEPÄÄ. Han har fått sina mästerskap förstörda av magsjuka, ryggont och brutna stavar.

Nu är Calle Halfvarsson redo att ta klivet från världscupsstjärna till mästerskapsåkare.

För Sportbladet berättar han om guldchansen han är villig att försaka, varför han gärna möter Petter Northug och drömmen om en medalj.

– I år har jag bestämt mig för att göra rätt, säger han.

I estniska Otepää är det grått, rått och slaskigt. En skarp kontrast till solen och drömtllvaron i Seiser Alm. Men det är här som Calle Halfvarsson ska slipa formen inför VM. Sprinten i morgon blir sista loppet innan VM-sprinten tar vid.

Och till skillnad från de flesta landslagskollegorna som säger att ”de inte lägger så stor vikt vid genrep” är Halfvarsson bestämd:

– Det är väldigt viktigt, jag behöver få en hel del svar i morgon. Se om man kan ändra lite på taktiken från de två senaste loppen.

”Prova hur hårt jag kan gå”

Det är sprinten i Falun och den på SM Halfvarsson syftar på, där hamnade han långt bak i fältet och hittade sedan aldrig fram.

– Jag vill prova hur hårt jag kan gå om jag kör mer offensivt. Kanske inte dra, men ligga långt fram, säger han.

Ett sista lyckat genrep skulle skicka in Halfvarsson in i VM med bättre känslor än de senaste åren.

Inför OS i Sotji blev han magsjuk, inför VM i Falun spökade ryggen och när han väl jagade medalj på hemmaplan förstörde en bruten stav på lagkamraten Teodor Peterson guldchansen i teamsprint.

”Vill ha en medalj”

Medan landslagskollegorna har firat guld har Sågmyra-åkaren fått nöja sig med att vara delaktig i två stafettsilver – där han förlorat på upploppet mot Petter Northug båda gångerna.

Hur mycket tänker du att ”nu är det min tur”?

– Ja, lite de tankarna går ju runt i huvudet. Nu vill jag ha en medalj. Men samtidigt kan man inte göra mer än sitt bästa och det har jag gjort tidigare också. Det har bara inte klaffat, säger han.

En annan viktig del i uppladdningen har varit att inte träna för mycket i solgasset i Seiser Alm.

– Man får dra i handbromsen lite, det gäller att träna klokt.

Är det svårt?

– Ja, det är svårt. Men i år har jag bestämt mig för att göra rätt. Jag har varit lite dålig på det tidigare år och inte riktigt haft förståelsen för vad som gäller på hög höjd.

Halfvarsson har tidigare beskrivit det som att han ”nästan blivit religiös av all otur”. Men lösningen sitter inte i några nya ritualer utan i att våga slappna av trots att allt står på spel.

– Det gäller att släppa ner axlarna och inte vara stressad och ha prestationskrav på sig själv. Gå in och ha kul bara. Jag har gjort allt jag kan och det går liksom inte att göra mer än så.

Foto: Lasse Allard

”Inte optimalt”

Är det lätt att ”bara ha kul”?

– Ja då, det är klart att man vill prestera men jag har kanske haft lite för mycket fokus på själva resultatet av prestationen. Slappna man av och har kul går det oftast bättre, det är samma i världscupen.

Där har har konceptet varit lyckat för 27-åringen som har två segrar och ytterligare två pallplatser individuellt under säsongen, trots att han stod över Tour de Ski på grund av sjukdom.

I VM kan han vara med och slåss om medaljer på alla distanser. Men troligen gör han inte som Stina Nilsson och kör allt utan det handlar om att våga välja bort.

– Jag vill åka så mycket som möjligt men det är nog inte optimalt.

Får han välja bort en distans ligger teamsprinten illa till – trots att guldchansen där är stor.

– Den ligger mest i farozonen, men samtidigt har vi ett bra lag där och den kan vara ett större medaljhopp.

Du värderar inte 15 klassiskt och teamsprinten lika högt?

– Nja, det är en individuell idrott vi håller på med. Stafetter är roliga, men teamsprinten är relativt ny och det är klart det gör lite skillnad på hur man värderar medaljer.

”Möter hellre Petter”

Men om Rikard Grip säger att vi vill verkligen att du åker?

– Erhm… ja, jag kommer resonera med Ola (Ravald) och Grip vad de tycker och åker jag teamsprinten kommer jag inte åka runt och tänka att den är mindre värd, då går vi för guld!

En stafett som Calle lär åka oavsett är den långa på 4x10 kilometer. Troligen väntar en slutsträcka – men sannolikt får han inte revansch på Petter Northug. Efter en svag säsong är Finn Hågen Krogh en trolig slutman för det norska laget.

Tyvärr, enligt Calle Halfvarsson.

– Som det är nu så möter jag mycket hellre Petter, skrattar han.

Finn Hågen Krogh har redan 1–0 på Calle i stafettspurter i år och norrmannen har dessutom knäckt ryske sprintfantomen Sergej Ustiugov i en stafettspurt i år.

Hur ska du besegra Krogh då?

– Ja du, det gäller att sätta allting tekniskt bra, ha formen, ha skidor för dagen – då kan man ta Krogh i en spurt. Inget får fela.

Nej, inget får fela den här gången. Först då kan Calle Halfvarsson växa ut till en svensk mästerskapsåkare i världsklass.

Publicerad: