Norsk seger - men svensk pallskräll

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT.SE/SPORT

Marit Björgen vann mini-touren i Kanada före Heidi Weng.

Bakom dem gjorde Stina Nilsson ett kanonlopp och tog sig upp på pallen – men tv-tittarna missade delar av det dramatiska avgörandet.

– När hon (Ingvild Flugstad Östberg) var inom räckhåll kändes det väldigt inspirerande, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Stina Nilsson avslutade säsongen på bästa sätt. Hon blev trea i jaktstarten, 10 km fri stil, och den totala minitouren i Kanada. Stina Nilsson startade en bit efter tätgruppen med fyra norska åkare, där Heidi Weng och Marit Björgen bildade en egen duo.

Stina Nilsson var på startlinjen 49 sekunder bakom Heidi Weng och 20 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg.

Det bildades snart en klunga med Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och finskan Krista Pärmäkoski.

”Fick världens kick”

De hämtade upp Maiken Caspersen Falla och ställde in siktet på Ingvild Flugstad Östberg som gick för pallen bakom den norska tätduon. Avståndet varierade och det såg ut som att norskan hade tagit greppet men då fick Stina Nilsson vittring.

TV-tittarna blev utan dramat men Stina Nilsson förklarade avgörandet efteråt.

– Jag gick allt vad jag kunde i uppförsbacken och kom ikapp Ingvild och det fick jag världens kick av, säger Stina Nilsson till SVT.

För Sportbladet utvecklar hon:

– Jag gick i sprintbacken. Jag kände in på sprintbanan att det där orkar jag. Så jag gick allt vad jag hade, säger Stina Nilsson.

– Vi har ju sett Ingvild hela loppet och hört att det har minskat. Jag var stark och tyckte att vi hjälptes åt att dra även om Krista drog det tyngsta lasset. När hon (Ingvild) var inom räckhåll i sprintbacken var det väldigt inspirerande. Jag gav allt jag hade, säger Stina Nilsson.

– Det är fullständigt briljant av Stina, säger SVT-experten Anders Blomquist som hyllade svenskans insatser i vinterns masstarter.

Stina Nilsson var mycket nöjd med sin avslutning på säsongen. Hon klarade ännu en pallplats och hon gjorde det med suveräna Marit Björgen som slog Heidi Weng. Hon hade dessutom tredje bästa etapptid.

– Det var jätteskönt, jag hade inte kunnat avsluta på ett bättre sätt. Det är stor skillnad på sprint och distans. Och att få avsluta med ett bra distanslopp, och känna att jag kunnat hålla ihop det bra den här säsongen, var skönt.

Ingemarsdotter fyra

Får du fira lite nu?

– Nu kommer vi att sätta oss i snögrotta och heja på killarna. Det blir något gott att äta. Men det behövs inte så mycket mer än god stämning och att man nöjd med sig själv, säger Stina.

Ida Ingemarsdotter gjorde också ett kanonlopp och blev fyra i distansloppet och där med hela minitouren.

– Jag lade mig i rygg på Stina och helt plötsligt var vi ikapp ”Flugan”. Stina hade väl lite mer krut än mig på slutet men det här var en skön avslutning på säsongen, säger Ida Ingemarsdotter till SVT.

För Charlotte Kalla, som startade över en minut efter täten, slutade helgen med åttonde plats.

– Lite snöpligt att se klungan som slogs om pallplatser, säger Charlotte Kalla.

Övriga svenskor blev: 13) Anna Haag, 24) Anna Dyvik, 32) Hanna Falk och 33) Emma Wikén.

Publicerad: