Tornéus klar för sin första VM-final

avErik Karlsson, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Fyra raka uttåg i kvalet.

Då tog sig Michel Tornéus, 31, till sin första VM-final.

– Otroligt roligt, säger längdhopparen som drog till med 8,07 redan i första hoppet när mästerskapet drog i gång i London på fredagen.

Det har gått upp och ner för Michel Tornéus, 31, under säsongen. Som bäst har längdhopparen, som inför säsongen bytte tränare och flyttade till Florida efter 16 år med Oscar Gidewall, kammat hem ett EM-silver inomhus och precis – nåja – klarat VM-kvalgränsen med ett hopp på 8.30 i Sierra Nevada.

I genrepen inför mästerskapet i London har han fått nöja sig med blygsamma 7,66 och 7,67.

– Jag känner ett större fokus än jag har gjort innan, kanske är det för att jag känner mig mer oviss på vad jag står. Jag måste försöka att bara hoppa och inte tänka för mycket som det blivit för mycket under säsongen, sa Tornéus till Sportbladet inför VM.

Nära övertramp

På fredagen drog friidrottsfesten i gång med bland annat längdhoppskvalet – där Tornéus fick fullträff direkt.

31-åringen drog till med 8,07 meter i första hoppet och klarade därmed finalgränsen med två centimeters marginal.

– Väldigt skönt att sätta det i första. Nu är jag i final, det är bara att ösa. Jag har varit på den här arenan förut, så det är bara att gå in och köra. Jag ska kriga och göra mitt bästa, säger Tornéus, som precis klarade sig undan övertramp.

”Sätter griller”

– Jag kommer inte att prata teknikanalyser nu utan jag försöker bara fokusera på att hoppa. Vi går inte in och petar så mycket nu, det sätter bara griller i huvudet.

Efter att ha åkt ut i kvalet fyra VM i rad (Berlin 2009, Daegu 2011, Moskva 2013 och Peking 2015) är Tornéus nu klar för sin första VM-final.

– Det ska bli otroligt roligt. Det är bara att gå in och kriga, säger 31-åringen, som har det svenska rekordet på 8,44 meter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM