Friidrotts-VM i London 2017

Tackar Tornéus efter ”ryska” silvret

avErik Karlsson

1 av 2 | Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

LONDON. Hon var ensam rysk friidrottare i Rio.

Nu tackar Darija Klisjina den upplevelsen och Michel Tornéus för silvret på VM.

– Men jag blev riktigt ledsen när jag inte fick springa ärevarv med den ryska flaggan, säger hon.

Få idrottare var så påpassade under OS i Rio som Darija Klisjina.

Hon var den enda ryska friidrottaren som fick lov att delta i spelen (förutom visselblåsaren Julia Stepanova) eftersom Klisjina hade sin bas i USA sedan många år under tränaren Loren Seagrave.

Då blev pressen och stressen att själv bära ett lands förväntningar för mycket. Men i år tajmade hon formen perfekt till VM. Med sitt första sjumetershopp på sex år tog hon ett silver, sin första VM-medalj, i en dramatiskt tävling.

– Jag är så glad att jag äntligen har den och att jag fick hoppa sju meter igen, säger hon och fortsätter:

– OS-erfarenheten stärkte mig. Det var stressigt och ovisst sista veckan före längdhoppet då men det gjorde mig starkare.

”Han är en del i laget”

Och i tider av svaga svenska prestationer kan vi glädjas åt att Michel Tornéus faktiskt har en liten del i guldet. Han är träningskompis med Klisjina i Florida och när tränaren Loren Seagrave dessutom hade Chantel Malone i finalen fick Tornéus rycka in som assisterande tränare.

– Ja, han hjälpte mig under uppvärmningen med att filma varje hopp. Så klart hjälpte han oss, han är en del i laget.

Men trots medaljen så fanns det något som skavde. Som neutral idrottare får Klisjina inte visa den ryska flaggan i något sammanhang före, under eller efter tävlingen.

– Jag var riktigt ledsen när de amerikanska tjejerna sprang ärevarv med sina flaggor men jag fick inte ta den ryska. Jag kunde inte fira med dem utan fick bara stå och vänta, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM