Häckenspelaren sänkt av fästingbett

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

avPetra Thorén

FOTBOLL

HISINGEN. Erik Friberg är en stark, envis mittfältare.

Men sviterna efter ett fästingbett fick han vika sig för.

Häckenspelaren fick bryta matchen mot danska Ålborg (1–2).

– Jag fick en liten fästing, har varit lite hängig och fått äta penicillin så det var bara att kliva av, säger han efter förlusten.

Danska Ålborg, som startar sitt ligaspel till helgen, valde att genrepa mot BK Häcken på Hisingen.

Med från start i Häcken fanns mittfältaren Erik Friberg, som väntat. Mer oväntat var det att han tvingades bryta första halvlek.

Erik Friberg lunkade av i den 36:e minuten och ersattes av Alexander Faltsetas.

Efteråt berättade mittfältaren att boven i dramat var en liten fästing.

– Det var i lördags eftermiddag, jag vaknade upp i söndags och mådde sådär och åkte in till sjukhuset. Jag hade en stor rand här (han pekar på bröstet) så det var inget att tveka på, säger han och berättar vidare:

– Jag har inte tränat, så jag var lite för trött. Jag skulle spelat första halvlek, men jag hade ingen riktigt energi så det var bara att kliva av.

Har du drabbats av borrelia?

– Det kan det väl kanske vara, men jag har fått penicillin så det ska väl bli bättre, säger Erik Friberg som räknar med att vara återställd inför den allsvenska omstarten.

Ålborg tog ledningen efter en knapp halvtimma via ett rappt skott av Rasmus Thelwisen efter ett klassiskt snett-inåt-bakåt-spel av Fredrik Börsting.

Strax efter bytet kopplade danska gästerna ännu hårdare greppet om matchen. I den 38:e minuten ökade Ålborg på ledningen efter ett distansskott av lagkaptenen Kasper Risgaard.

Häcken kvitterade dock precis före halvtid. Inlägget från högerbacken Joel Andersson förvaltade Alexander Farnerud distinkt.

Efter vissa taktiska justeringar inför andra halvlek blev organisation och inställning bättre i Häckens lag.

Det syntes på plan, där spelet jämnade ut sig.

Häckenstjärnan Farnerud hade även chans att kvittera på straff i andra halvlek, men det hårda avslutet prickade ribban.

Friberg ut med känning

Häcken bytte friskt – endast målvakten Peter Abrahamsson och anfallaren Chisom Egbuchulam spelade hela matchen – och tog tillbaka en del av det spelövertag som danskarna hade i första halvlek men kom aldrig närmare än 1-2.

– Grovt sammantaget är det en ganska dålig första halvlek och en klart bättre, på gränsen till godkänd andra halvlek. På så sätt når jag en känsla som är neutral när jag går här i från, att det finns lite hopp, säger Häckens tränare Mikael Stahre som var orolig efter första halvlek.

Häcken möter Hammarby i den allsvenska omstarten. Matchen spelas på måndag. Frågan efter matchen är hur det står till med lagets mittfältare Erik Friberg som tvingades byta i första halvlek.

ARTIKELN HANDLAR OM