50 000 dödade IS-krigare – på två år

avMartin Schori, TT, Aftonbladet

50 000 jihadister från terrorrörelsen IS har dödats av den USA-ledda koalitionen sedan insatsen inleddes i Irak och Syrien år 2014.

Det uppger en högt uppsatt amerikansk militär för nyhetsbyrån AFP.

Foto: FABIO BUCCIARELLI / AFP

Koalitionen har samtidigt genomfört omkring 16 000 anfall med flyg eller drönare har mot IS, två tredjedelar av dem i Irak.

Den högt uppsatte militären, som vill vara anonym, säger att dödssiffran 50 000 IS-krigare är en försiktig uppskattning.

Enligt koalitionen har 173 civila dödats i de USA-ledda flyganfallen, men kritiker säger att siffran är betydligt högre.

Den Londonbaserade gruppen Airwars säger att antalet civila uppgår till minst 1 957 personer.

På väg mot Palmyra

Samtidigt som IS tappat mark på flera håll kommer uppgifter om att terrorsektens krigare på nytt närmar sig staden Palmyra, som man tidigare ockuperat. IS intog Palmyra, en stad med sevärdheter från den romerska eran, i maj 2015. Den återerövrades av den syriska armén med stöd av ryskt stridsflyg i mars.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) befinner sig IS-styrkor bara fyra kilometer från staden efter de senaste striderna. Minst 34 soldater, däribland minst åtta officerare, dödades. Det fanns även dödsoffer på IS-sidan, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM