Wesström: ”Vi har gjort av med väldigt mycket pengar”

Av: Per Bohman

Publicerad:

Det blir ingen köpfest för AIK i sommar.

Nu drar Björn Wesström i handbromsen.

– Vi gjorde av med väldigt mycket pengar förra säsongen. Nu måste vi hålla koll på grejerna för att inte tappa kontrollen över tid. Det kommer inte finnas någon större möjlighet att köpa spelare, säger sportchefen som ändå identifierat en position som måste stärkas.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

2018 satsade spände AIK och Björn Wesström bågen till bristningsgränsen och tog in mängder av högprofilerade spelare. Men satsningen höll och i november kunde föreningen räkna in sitt första SM-guld på 10 år. 2019 har AIK fortsatt en mycket bred trupp, men en som väntar sig att laget spetsas ytterligare i sommar riskerar att bli besviken även om Wesström bekräftat att spelare som mittbacken Sotirios Papagiannopoulos och Nabil Bahoui kan bli aktuella om alla ekonomiska pusselbitar faller på plats.

– Vi har gjort en analys av våra styrkor och svagheter. Vi vet vad vi prioriterar. Men eftersom vi har långt ifrån obegränsade möjligheter kan vi verkligen inte prioritera allt. Vi har inte speciellt många möjligheter den här sommaren och få prioritera få saker.

”Vi har gjort av med mycket pengar”

Av krasst ekonomiska skäl?

– Precis. Vi gjorde av med väldigt mycket pengar förra säsongen. Vi tjänade också en del pengar, men nu måste vi hålla koll på grejerna för att inte tappa kontrollen över tid. Då blir varje transferfönster ett styrmedel i och med att vi inte ser oss göra någon större försäljning det här fönstret. Det kommer inte finnas någon större möjlighet att köpa spelare för oss i sommar.

Ni var öppet intresserade av Mikael Lustig och han övervägde både AIK och Malmö FF. Varför blev det inget?

– Det handlar bara om ekonomi. Helt och hållet. Jag säker på att han hade trivts i både Malmö och AIK, men han hade inte tjänat de pengarna han kan göra i Belgien. Så stor är skillnaden.

Positionen som kan förstärkas

Det är framför allt wingbackpositionerna som ser tunnare ut i AIK:s lagbygge. Särskilt som de nuvarande ordinarie kantspringarna Anton Salétros och Daniel Sundgren lämnar klubben om några veckor. Björn Wesström säger sig dock inte vara orolig och betonar att klubben ändå har spelare som Rasmus Lindkvist, Robert Lundström och Heradi Rashidi på den positionen.

– Även Daniel Granli kommer kunna spela där. Men absolut. Det kan vara så att vi letar efter en yngre spelare med hög potential som ska kunna konkurrera på en wingbackposition. Det kan jag ändå berätta.

Johan Larsson?

En meriterad spelare som Johan Larsson bröt nyligen sitt proffskontrakt i Frankrike. Kvällsposten har rapporterat att Malmö FF är intresserad av högerbacken.

Hur ser AIK på Johan Larsson som spelare och som potentiell ersättare för Sundgren?

– Det är inte en spelare som var på på vår bevakning då han rent historiskt haft andra band än till AIK, vilket är naturligt. Men rent egenskapsmässigt skulle han göra sig väldigt bra i AIK, men också andra allsvenska klubbar.

Publicerad:

LÄS VIDARE