”Hade aldrig klarat mig utan hästarna”

Maria Törnqvist berättar i podcast om att flytta hemifrån som 14-åring, respekten för Åke Svanstedt, vägen tillbaka efter föräldrarnas bortgång

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Törnqvist är veckans gäst i podcasten ”Hovavtryck med Matteus Lillieborg”.
Foto: NICLAS ANDERSSON/TR BILD
Maria Törnqvist är veckans gäst i podcasten ”Hovavtryck med Matteus Lillieborg”.

TRAV

När tränarprofilen Maria Törnqvist var 21 hände det ofattbara.

Inom loppet av sju månader förlorade hon både sin mamma och pappa i cancer.

I senaste avsnittet av podcasten ”Hovavtryck med Matteus Lillieborg” berättar hon öppenhjärtigt om sorgen och vägen tillbaka.

– Jag hade aldrig klarat mig utan hästarna, aldrig någonsin, säger 31-åringen.

31-åriga Åby-proffset Maria Törnqvist är en av trav-Sveriges stora framtidstränare.

Hon har redan hunnit att bli tidernas yngsta tränare att vinna på V75, varit sju år hos stjärntränaren och kusken Åke Svanstedt och har sedan ett par år tillbaka sin egna tränarrörelse hemma på den egna gården i Nossebro sedan november 2016.

Under sju sommarveckor släpps podcasten ”Hovavtryck” med TV4-profilen Matteus Lillieborg.

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

”Kommer ihåg exakt var jag satt”

I det senaste avsnittet är det Maria Törnqvists tur att berätta om travlivet. Hon berättar bland annat om att flytta hemifrån redan som 14-åring för att gå på travgymnasiet Wången, respekten för Åke Svanstedt, när hon tvingades ta det tunga beslutet att avliva V75-hästen Rolex Bigi tidigare i år.

Hon berättar även öppenhjärtigt om när hon förlorade båda sina föräldrar i cancer inom loppet av sju månader 2010. Hon berättar om när hennes pappa ringde för att berätta att han bara hade tre månader kvar att leva.

– Jag kommer ihåg exakt var jag satt och exakt vad jag gjorde. Och så sa han: du det är som så här att de har hittat cancer på mig. Jaha, vad innebär det, cancer liksom. Jag hade ingen aning om vad cancer var. Det enda man tänker på när man hör ordet cancer det är ju död. Och så var det ju. Den läkaren som pappa hade hade sagt till honom rakt upp och ner: du har tre månader kvar att leva. Det är sjukt, det går liksom inte att ta in. Mamma fick sitt cancerbesked tio dagar efter pappa, berättar hon i podcasten.

Maria Törnqvist spelar i podcasten med Matteus Lillieborg.

”Man får bestämma sig”

Marias mamma gick bort i maj 2010 och Marias pappa gick bort i december samma år.

Hur Maria Törnqvist tog sig vidare? Genom hästarna.

– Man kommer nog aldrig komma över det någonsin. Någonstans får man bara bestämma sig, antingen blir man helt nedbruten av det här och bara skiter i allt eller så går du vidare liksom. Alltså, man måste ta sig upp. Men jag hade ju aldrig klarat mig utan hästarna, aldrig någonsin, jag är helt övertygad om det.

– Jag bodde mer eller mindre i stallet månaderna efter deras bortgång. Det var liksom min rehabilitering. Min grej har aldrig varit att sitta hos en psykolog och mala i tre timmar och älta, det är inte min grej. Utan jag la all den här energin på hästarna i stället.

Det senast avsnittet av ”Hovavtryck med Matteus Lillieborg” går att lyssna på i sin helhet på atg.se. [Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!