Svensk journalist träffad av gummikula i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Nina Svanberg
Expressens korrespondent Nina Svanberg träffades av någon typ av gummikula natten till lördag.

En svensk journalist har träffats av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA.

– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, säger Expressens korrespondent Nina Svanberg till TT.

Flera journalister vittnar om polisvåld och gripanden.

Svanberg berättar att det var upploppsstämning där hon befann sig sent på fredagskvällen, lokal tid, efter det utegångsförbud som utfärdats tidigare under kvällen.

– Folk tände eld på byggnader, plundrade och det var en offensiv stämning gentemot poliserna. Demonstranterna försökte ta sig in på polisstationen i det femte distriktet där jag befann mig.

Vid halv tolvtiden spreds ett rykte bland demonstranterna att nationalgardet var på väg för att bryta upp protesterna. På väg från platsen närmade sig Nina Svanberg och en större grupp journalister polisen.

– Det var uppenbart att vi var där som journalister. Vi hade kameror i händerna och presskort runt halsen, hjälmar och skyddsutrustning. Vi betedde oss inte som demonstranter.

Smäller till i benet

Fotografen och kollegan Thomas Nilsson från norska VG upptäckte ett rött lasersikte innan gummikulan träffade henne.

– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, vilket gör att jag tappar orienteringen ett tag.

Svanberg hittar tillbaka till Nilsson och söker skydd i en gränd tillsammans med ett australiensiskt tv-team. Där konstaterar de att hon blivit skjuten av någon typ av gummikula.

– Jag mår bra och kommer att fortsätta rapportera.

Och protesterna, som utlöstes sedan den svarte mannen George Floyd dött efter ett polisingripande, lär inte avta i storlek, säger Svanberg.

– De demonstranter jag talat med kräver att alla fyra poliser som var på plats ska ställas till svars, inte bara en av dem. Demonstranterna skanderade i går: "one down, three to go."

Flera journalister attackerade

Flera journalister som rapporterar från oroligheterna i USA vittnar om hur kravallpolis skjutit tårgas och gummikulor trots att de identifierat sig som journalister.

Den grävande journalisten Madeleine Baran från AMP Reports skriver på Twitter att en polis siktade mot henne och att han inte sänkte vapnet, trots att hon ropade att hon var journalist. Och ett klipp från NBC-kanalen WAVE 3 News publicerad på fredagen, visar hur kravallpoliser i Louisville öppnar eld med gummikulor mot kanalens reporter och kameraman.

På fredagen greps också det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez och hans tv-team i direktsändning. Tv-bilderna visar hur Jimenez tydligt identifierar sig själv som journalist och pratar lugnt med de kravallutrustade poliserna innan han förs i väg. Journalisterna släpptes en timme senare.

Delstaten Minnesotas guvernör Tim Walz ringde senare till CNN:s chef och bad om ursäkt. Vid en presskonferens på fredagen sade han att sådant inte får ske igen, och understryker sedan att händelsen underminerar det öppna samhället och rättsstaten.

Nina Svanberg igen:

– Det sätter strålkastarljuset på hur utsatta vi journalister är i vår rapportering. Och vikten av att vi har möjligheten och respekten, inte minst från myndigheter, att få göra vårt jobb i fred för en rättvis och sann bevakning.

Publicerad: