Bojan hyllar Djurgården: ”Det tar emot, men jag måste”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bojan Djordjic jobbar i huvudsak med Premier League och Champions League.

Han är också en känd och engagerad supporter till bland annat AIK.

Men inför den heta slutspurten i allsvenskan hyllar han Djurgården och tror att Malmö FF tar hem SM-guldet.

Bojan Djordjic har hunnit bli en av våra mest rutinerade fortbollsexperter i tv.

Vid 37 års ålder sitter han i Viasats studio tillsammans med experter som Lars Lagerbäck och Erik Niva, det började vid 20 års ålder då han var expert tillsammans med Peter Antoine i TV4:s sändning från fotbolls-VM i Japan och Sydkorea.

Samtidigt har Bojan Djordjic gjort sig känd för sitt stora fotbollsintresse på alla nivåer, han har aldrig gjort någon hemlighet av att vara en passionerad supporter till klubbar som AIK, Manchester United, Röda Stjärnan och Brommapojkarna.

Lika noga som han följer Premier League och Champions League följer han den dramatiska upplösningen av inhemska allsvenskan.

”Måste berömma dem”

Inför det stora Stockholmderbyt mellan ligaettan Djurgården och ligatvåan AIK på Friends Arena på söndag väljer Bojan Djordjic att främst hylla Djurgården.

– Jag behöver inte stå här som många andra och trycka ner eller såga eller kritisera. Om någonting är bra oavsett om det är en rival och det tar emot så måste jag göra det, för det är något andra ser också, säger Bojan Djordjic.

Han fortsätter att lägga ut meningarna på sitt välkända entusiastiska och självsäkra sätt.

– Jag måste berömma Djurgården, även om de har varit en stor rival sedan jag var ett litet barn och även nu. De ser väldigt bra ut och de ser så stabila ut – när man slår Malmö FF på bortaplan brukar det vara en indikation på att det kanske är lagets säsong, framförallt med tanke på det som utspelade sig sista kvarten, säger Bojan Djordjic.

– Jag har sett tillräckligt för att säga att säga att det här ser betydligt bättre och tryggare ut än vad det har gjort på länge, där har Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand gjort det väldigt bra trots den pressen de hade när de tog över redan innan en match var spelad.

Bojan Djordjic
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Bojan Djordjic

Gillar Astrit

På vilket sätt har Djurgården imponerat allra mest på dig?

– De är så bra försvarsmässigt och mittfältet är bra att sopa med – de står upp för varandra på ett sätt man inte sett förut, det känns inte som att det går att hitta de hålen där Djurgården kan falla. De har gjort det väldigt bra med lite mindre medel, det är bra spelare men spelare som nu också har vuxit till ledare – Marcus Danielson var landslagsaktuell, Jesper Karlström tycker jag växer och flera spelare har börjat ta ansvar.

– Astrit Ajdarevic är lika glad som sina lagkamrater efter vinsten mot Malmö FF trots att han spelar mindre än han själv tror han förtjänar med tanke på att han värvades in, det är en indikation på att man är på väg att göra något stort.

Vad tycker du om att Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen gick ut och gratulerade Djurgården till SM-guldet?

– Det är det där klassiska att försöka lägga ännu mer press på ett lag – den pressen gör inte att de kommer att vika ner sig, om man har sett deras matcher så har de varit väldigt stabila. De sitter ihop som lagdelar, de jobbar hårt för varandra och även om de har varit tunna framåt så är Mohamed Buya Turay fortfarande skadefri och gör det för dem.

Tror på derbyseger

Vilka tror du vinner SM-guldet till slut?

– Jag håller fast vid det jag sa innan säsongen, jag tror att Malmö FF reder ut det och vinner – det är inte så att de inte varit i det här läget förut och inte klarat upp det. Det är en avslutning på allsvenskan du vill ha och det är grymt, det är inte för produkten vi går till arenorna utan det är för att vi älskar våra klubbar så mycket – vi bryr oss inte om kvalitén, vi vet att det inte är Premier League men det är vårt och vi ska aldrig kasta skit.

Hur slutar söndagens heta derby mellan AIK och Djurgården?

– Jag säger att AIK vinner, vi har haft bra statistik i derbyna både mot Hammarby och Djurgården. Vi har oftast vunnit de matcherna när vi har varit pressade, det är tufft också för Djurgården att möta ett lag som inte är lika offensivt som Malmö FF, vi behöver inte vara lika spelförande utan vi kan kontraslå och vara smarta.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Behöver annan metod

Hur ser du på AIK:s säsong så här långt?

– Det är upp och ner, jag tycker ändå att det är stabilt att AIK håller isg uppe i toppen även om det är det minsta man kan begära – jag pratar både som expert och supporter, jag tycker fortfarande att vi kan utveckla vårt offensiva spel till att vara mer underhållande för vi har individuell skicklighet och kvalité. Tappet av Kristoffer Olsson var enormt för när det låser sig så saknar vi en kreativ innermittfältare – han var hjärnan och ett geni, länken mellan mittfältet och forwards och även länken mellan mitten och backlinjen, han hämtade och fördelade boll och omöjlig att ta eftersom han var så smart.

Vad är det som främst som har saknats spelmässigt?

– Jag tycker att vi behöver ett bättre spel, vi behöver ett bättre anfallsspel – jag tycker att vi har tillräckligt bra spelare för att kliva upp på våra motståndare. Vi behöver vara lite mer fria i vårt tankesätt hur vi ska göra, ska vi ta klivet i Europa som Malmö FF har gjort behöver vi en annan metod och ett annat system – för det är inte så att AIK har en dålig trupp trots de tappen vi har haft, vi har spelare som klarar av bägge bitarna.

– Speciellt i allsvenskan, tänk dig att kliva ut på Friends Arena och tänka att AIK borta är tufft och få se ett hungrigt och aggressivt AIK som vinner bollar högre upp närmare motståndarnas mål.

Vad har du för kommentar till förlusten mot Celtic i Europa League-kvalet?

– Traditionen, historiken och Celtic Park är enorm – men det är ett av de sämre upplagorna Celtic har haft på år och dar, och ändå skapar vi alldeles för lite. Eftersom det inte är som i allsvenskan, de kan inte komma ur sina defensiva block och sedan hoppas att Henok Goitom och Nabil Bahoui ska hitta på något.

Bojan Djordjic spelarkarriär på seniornivå sträckte sig från 1999 till 2015 och han är mest känd för sin tid i Brommapojkarna, Manchester United och AIK.

Nu är Bojan Djordjic inne på sin fjärde säsong som expert i Viasats tv-sändningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE