Inga besked om när restriktioner kan lättas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid torsdagens pressträff.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid torsdagens pressträff.

Trots ett gynnsamt virusläge i Sverige kan Folkhälsomyndigheten inte svara på när restriktionerna kan börja lättas – eller vad som krävs, rent konkret, för att de ska lättas.

– Vi är inte där riktigt än, säger generaldirektören Johan Carlson.

På torsdagens presskonferens målade Folkhälsomyndigheten upp en förhållandevis positiv bild av smittspridningen i Sverige.

– Den svenska situationen ser fortsatt gynnsam ut. Det är sjunkande på det mer okomplicerade fallen, och bara enstaka personer som läggs in på intensivvård numera, sade Johan Carlson.

Hoppet om att helt stoppa smittspridningen i landet är sedan länge grusat – Folkhälsomyndigheten har sagt att coronaviruset är här för att stanna, och att vi måste leva med det.

Exakt vad som krävs för att lätta på de restriktioner som svenskarna levt med sedan i våras kan dock Carlson inte svara på.

– Vi ska ha en ytterligare minskning av den allmänna smittspridningen i landet. Men vi vill också se att övervakningen, testningen, smittspårningen fungerar fullt ut i alla regioner – och det börjar den göra nu, säger han till TT.

– Vi ska också se till att vi inte får inflöden utifrån. Det finns ett antal parametrar som styr detta, och där är vi inte riktigt än.

TT: Går det att ge en ungefärlig siffra på vilken nivå dödsfallen och iva-fallen ska ligga på för att rekommendationerna ska lättas?

– Nej, vi ligger inte riktigt på den bogen. Vi ligger på smittspridning, vilken riktning den tar och vilka riskmiljöer vi har att hantera. Det kommer att avgöra det.

Publicerad:

LÄS VIDARE