Eckhoffs haveri – sex bom i sprinten

avErik Karlsson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Storfavorit till medalj inför.

Men när sprinten avgjordes på skidskytte-VM rasade norska stjärnan Tiril Eckhoffs skytte ihop totalt.

Ändå blev det norskt guld genom Marte Olsbu Röiseland.

Tiril Eckhoff har dominerat skidskyttevärldscupen i vinter. Inför VM hade hon sex individuella segrar, varav två i dagens distans sprint.

Mycket tack vare ett skytte som plötsligt funkat närmast fläckfritt.

Men VM-premiären blev en mörk historia. Redan i liggande kom två bom och därmed var sprinten nästan helt körd. I stående sköt hon sedan bort alla chanser även för jaktstarten med fyra (!) missar.

– Jag är besviken, det var ett eländigt lopp, säger hon och försöker förklara det stående skyttet.

– Jag fattade inte att jag missade första skottet, jag trodde det var en träff. Sen när du fortsätter att bomma så blir du defensiv. Jag fattade inte hur det var möjligt att bomma så mycket, säger Eckhoff till Sportbladet.

Som om inte det vore nog med en norsk katastrof upprepade Ingrid Landmark Tandrevold Eckhoffs stående skytte och missade även hon fyra.

”Alla är pressade”

Svenske skyttetränaren Johan Hagström analyserade favoritfallen:

– Det är svårt. Inte vädret i sig men alla är pressade och behöver åka järnet och är extremt påfrestade in på vallen, säger han i SVT.

Men trots två riktiga missräkningar slutade dagen med en norsk guldmedalj ändå. Marte Olsbu Röiseland sköt en bom i stå men var så snabb i spåret att det ändå räckte hela vägen till seger. Tvåa blev superskrällen Susan Dunklee, USA, som skött fullt och trea jätteskrällen Lucie Charvatova från Tjeckien.

– Jag har jobbat så sinnessjukt länge för det här, säger Olsbu Röiseland till NRK.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM