Jamie Foxx i blåsväder – kritiseras för att håna döva

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jamie Foxx tecknade ett påhitta teckenspråk hos Jimmy Fallon under fredagen.

Nu har han hamnat i blåsväder.

”Jamie Foxx, det är helt respektlöst att hitta på teckenspråk”, skriver den döva modellen och skådespelaren Nyle DiMarco på Twitter.

1 av 2 | Foto: John Salangsang / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren, komikern och musikern Jamie Foxx har hamnat i blåsväder efter att ha låtsats teckna teckenspråk i Jimmy Fallons talkshow.

Nu rasar modellen och skådespelaren Nyle DiMarco.

Nyle DiMarco, som själv är döv, menar att Jamie Foxx agerande inte borde tolereras. Han ifrågasätter också hur produktionen bakom programmet kunde låta honom hållas.

Dagen efter programmet, som sändes under fredagen, delade DiMarco med sig av ett långt, upprört brev på Twitter.

”Jamie Foxx beteende hos Jimmy Fallon i ”Fallon Tonight” borde inte tolereras någonstans. Vi gör oss helt enkelt inte lustiga över andra kulturer och på andras bekostnad, särskilt inte det som är marginaliserades. När vi gör det, tar framstegen ett steg bakåt”, skrev han.

Han menar att det är viktigt att ta strid för teckenspråket, eftersom det är för döva samfund. Enligt DiMarco har endast två procent av de döva tillgång till utbildning av språket.

”Det är därför jag startade Nyle DiMarcos stiftelse. Vi arbetar med andra organisationer för att försäkra oss om att alla döva barn har ett användbart språk före fem års ålder. Det Foxx gjorde på ’Fallon Tonight’ gjorde vår kamp mycket svårare”.

Modellen twittrade också:

”Jamie Foxx, det är helt respektlöst att hitta på teckenspråk. Allt är nonsens”.

Varken Jamie Foxx eller Jimmy Fallon har bemött kritiken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM