Så god är nya Aladdin-pralinen

1 av 3 | Foto: Linus Werner
Årets nyhet i Aladdinasken är att krispiga kakaobitar har lagts till i en tryffelpralin med nougatkräm. Aftonbladets testpanel är inte övertygad. ”Den får svårt att hävda sig mot klassikerna. Det känns som smulor och det är inte positivt”, säger Bo Svernström, 52.

avBenjamin Ekroth

NYHETER

Aladdin-asken är allas ­angelägenhet.

Därför testar Aftonbladet årets nyhet i pralinpaletten och åsikterna går så klart isär.

–  Den får svårt att hävda sig mot klassikerna, säger en panelmedlem.

I dag presenteras nykomlingen i Aladdin-asken. Det är ingen slump – från nu och fram till jul säljs mellan 70-80 procent av årets alla Aladdin.

Och asken efter julaftonens sill, lagom till Kalle Anka, är en institution som man inte ruckar på i första taget. När favoriten trillingnöt byttes ut för tre år sedan blev det ett ramaskri. Men tvärtemot vad de flesta tror så byts chokladbitarna ut rätt ofta.

50 stycken har bytts ut

Sen debuten 1939 har runt 50 praliner ersatts av nya, enligt Sara Sjöholm som är varumärkesansvarig på Mondelez AB. 

– I år är det tryffeln som uppdateras med krispiga kakaonibs. Det gäller ju att få variation i asken. Nu ville vi tillföra lite textur. Vi uppdaterar för att vara moderna och för att asken ska vara populär, säger hon.

Kakaonibs är krossad ­kakaoböna.

’Låter bra’

När företaget skapar mixen tar de hänsyn till textur och fräschör. Men att hitta nya smaker tar tid. Processen att ta fram nya praliner kan dröja upp mot två år, enligt Sara Sjöholm.

Frida Leijon, 31, jobbar som konditor i Uppsala och korades till Årets konditor förra året. Hon är positiv till valet av ny smak.

– Jag tycker att det låter bra. Att de försöker tänka till lite och göra något med struktur i tycker jag är uppfriskande för Aladdin-asken, säger hon.

’Trendig nyhet’

Hon är inte särskilt för­vånad över nytillskottet. Att använda hela kakaobönan för att få extra krisp har gjorts rätt länge, menar hon. 

– Men det är lite trendigt det här med att blanda ­olika strukturer för att få något att tugga på, säger hon.

Vad skulle du vilja se
i Aladdin-asken om du fick välja?

– Det hade varit kul om de kunde få in någon färg. Nu är alla chokladbruna. De skulle kunna jobba med ­skalen så att det blev något annorlunda mot vad alla är vana att se, säger hon.

Kan vi svenskar göra ­något roligare än att köpa en Aladdin-ask?

– Går man till ett konditori där de gör hantverksmässiga praliner kan man absolut få roligare, mer smakfyllda praliner med högre kvalitet. Det tycker jag man ska försöka unna sig för att se att det finns ett snäpp till, säger Frida Leijon