Döms till böter efter fyndet: ”Inte kul alls”

Förbundet hittade otillåtet preparat hos proffstränaren

Av: Daniel Söderbäck, Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Proffstränaren Patricia Van Der Meer.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST, THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Proffstränaren Patricia Van Der Meer.

Svensk Travsport gjorde ett oanmält besök på proffstränaren Patricia Van Der Meers gård.

Då hittades bland annat ett franskt blister innehållandes krotonolja vilket är förbjudet. Nu döms hon till böter på 20 000 kronor.

– Det är inte kul alls, säger Patricia Van Der Meer till Trav365.

Det var den 16 april i år som Svensk Travsport (ST) gjorde ett oanmält besök hos Jägersrotränaren Patricia Van Der Meer. Besöket gjordes på hennes Solvallafilial på Söderby gård, något som Travronden rapporterade om i september.

Vid besöket upptäckte ST flertalet preparat i selkammaren, varav ett franskt preparat/blister (Baume Caustique) som innehåller krotonolja vilket är en förbjuden substans och därmed förbjudet att inneha.

”Hittade det i lägenheten”

Nu döms Van Der Meer till 20 000 kronor i böter av Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd.

”I samband med besöket har Patricia Van Der Meer sagt att det aktuella preparatet inte är hennes. Hon hittade det i en lägenhet på gården som hon städade ur för att en praktikant skulle flytta in där. På fråga varför preparatet fanns i hennes selkammare uppgav hon att hon inte visste var hon skulle göra av det när hon hittade det i lägenheten. Hon sa också att hon inte blistrar sina hästar”, står det att läsa i domen.

”Klart man blir ledsen”

När Trav365 når Patricia Van Der Meer säger hon så här om domen:

– Det är som det är. Man får ju inte inneha den här typen av preparat. Det var inte mitt och jag skulle gått och slängt det med en gång. Nu var det så att vi bränner sopor i en ugn och det kan vara brandfarligt om man slänger det i soporna. I samband med detta städade jag ur en lägenhet där en praktikant hade flyttat in men jag kan försäkra om att jag inte blistrar mina hästar.

Hur mår du?

– Det är klart man blir lite ledsen. Det är inte kul alls. Jag har sagt till alla att de är välkomna till stallet och titta på hästarna. Jag blistrar inte mina hästar. Är det något som behöver göras är det veterinären som gäller.

Domen kan överklagas inom 14 dagar.

Patricia Van Der Meer har 36 hästar i träning. Stallet har kört in 1,9 miljoner kronor under året.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN