Mejla

Emelie Fredriksson

Fredriksson: Rosengård har tappat guldet

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. FC Rosengård gick in i toppmötet med Kristianstad för att studsa tillbaka efter två kryss.

Istället klev de av med ett tappat guld, och kanske – men bara kanske – en något stukad självbild.

Det var en oerhört tom blick som Caroline Seger hade när hon satt ensam kvar i avbytarbåset långt efter slutsignal och alla journalisters frågor.

Vad gick fel? Hur hamnade vi här? Är guldet kört nu?

Jag spekulerar nu, men någon av de här frågeställningarna bör ha ploppat upp i skallen på FC Rosengårds lagkapten där under filten efter skrällförlusten mot Kristianstad.

Efter de lika överraskande kryssen mot först Umeå och sedan Linköping efter landslagsuppehållet väntade man på en reaktion, ett tillbakastuds i kampen mot urstarka, framforsande Kopparbergs/Göteborg.

Måste sänka sin höga svansföring

Där är uppenbarligen inte FC Rosengård just nu.

Prestationen mot Kristianstad var stundtals och i delar stark, visst.

Och med ett tidigt mål mot Linköping hade den matchen fått en helt annan riktning, det tror jag också.

Men det är dags för de regerande mästarna att sänka sin höga svansföring nu.

Efter 0–0 mot Umeå löd förklaringen att landslagsuppehållet slitit på lagets tongivande landslagsspelare, att träningspassen bara var två inför, medan motståndaren kunnat spela ihop sig under breaket.

Efter upphämtningen till 2–2 mot Linköping var Rosengård ur balans och förbannade på både domare och motspelare.

– Vi är laget som vill vinna. Det är vi som går för det hela tiden och det är klart att det tror jag känns tufft för Linköping, på sin hemmaplan, att de inte ens kan ha den ambitionen men så är väl våra styrkeförhållanden just nu, sa Jonas Eidevall till oss då.

Kan förstå frustrationen

Hur det låter efter ännu en missräkning?

Att det är helt orimligt att Kristianstad gör två mål. Att det är helt orimligt att man förlorar då motståndaren inte ens var i straffområdet i första halvlek och att gästerna borde köpa lotter med den utdelningen.

Jag kan förstå frustrationen i laget och hos ledarna, och de har självklart gjort plats för en hög dos med självkritik också efter de två senaste två fiaskoveckorna. Men det här ständiga gnället på vilt kämpande motståndare leder absolut ingenstans just nu och känns inte så klädsamt när poängtappen radas upp.

FC Rosengård har en supertuff bortamatch mot Vittsjö i helgen, sedan väntar ännu ett landslagsuppehåll. Ska vi komma till en av huvudorsakerna till att FC Rosengård med allra högsta sannolikhet har tappat guldet nu så handlar det just om EM-kvalmatcherna under den här tuffa komprimerade coronasäsongen.

Bäst och bredast trupp

Malmölaget har bäst och bredast trupp men också flera bärande landslagsspelare i både det svenska och danska landslaget och var rejält slitna efter förra samlingen. När det kommer till det vill Jonas Eidevall inte lägga ansvaret på någon annan än sig själv.

– Det är inte Peter Gerhardsson som gör att vi inte spelar bra fotboll. Det är Jonas Eidevall. Peter Gerhardsson kommer inte att lösa detta åt mig heller även om han är en väldigt skicklig tränare. Det här kommer jag behöver lösa. Jag har uppenbarligen misslyckats med att göra laget redo att spela de här matcherna.

FC Rosengård kommer att ge det en chans, hela vägen in i kaklet. Men vad spelar det för roll när Göteborg sedan länge har tröttnat på andraplatsen?

Efter resultaten i dag har de fyra poäng ner och råd att förlora en match mot (i ordning) Örebro, Växjö, Linköping och Vittsjö. Risken för guldfrossa på västkusten ser jag som minimal nu.

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.