Två spelare petas inför EM

Inför avgörandet: ”Skulle bli besviken”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Två spelare ska skickas hem från EM-truppen i sista stund.

Helgens två landskamper blir avgörande.

– Jag känner mig inte säker och måste prestera för att få en plats, säger Johanna Westberg.

Nye förbundskaptenen Tomas Axnér valde att ta ut 19 spelare till EM-uppladdningen i Trollhättan som avslutas med två landskamper mot Ungern i helgen.

Det betyder att två spelare ska petas före avfärden till Danmark tidigt på tisdag morgon, för i EM-truppen ingår bara 16 spelare och en reservmålvakt.

Och insatserna på träningarna och matcherna kommer att bli avgörande för enligt Axnér finns det ingen ursprungsplan för vilka som ska ryka.

– Nej, det är helt öppet. Tittar man på det här lagets DNA så är det ett mycket jämnt lag. Många av de yngre har verkligen tagit in mark på de äldre och det har jämnat ut sig. Vi har inte en klar förstauppställning med fyra givna spelare längre, säger han.

”Väldigt svår uppgift”

Då Axnér tagit ut hela fyra vänsternior till EM-uppladdningen (och mittnian Melissa Petrén dessutom mycket väl kan utgå från vänsternio) är det högst troligt att en av spelarna som petas är en vänsternia.

Skytten Johanna Westberg är en av vänsterniorna. Hon har inte spelat ett mästerskap sedan VM 2017. 30-åringen missade EM 2018 på grund av graviditet och efter att fått barn i juni i fjol hann hon inte komma i slag till VM 2019.

– Det är lite spänt. Vi vet att vi ligger nära varandra och Tomas har sagt att den ene spelarens styrkor kan kompletteras med en annan spelares svagheter. Det kommer att bli en väldigt svår uppgift för dem att ta ut den slutgiltiga truppen då vi är bra på olika saker, säger hon om konkurrensen på vänsternio.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Övriga vänsternior är veteranen Jamina Roberts och mästerskapsdebutanterna Isabelle Andersson och Kristin Thorleifsdottir.

”Alla blir besvikna”

Förre förbundskaptenen Henrik Signell spikade oftast truppen tidigare.

– Det finns för- och nackdelar med båda uppläggen. Tar man ut 16-mannatruppen direkt blir det mer lugn och ro i truppen – ”det är de här 16 som ska göra det”. Om förbundskaptenen är osäkra på några så ges det mer tid om man gör som nu.

Westberg har haft en ganska tuff höst hemma i Nykøbing Falster i Danmark.

– Så för egen del har det här upplägget varit bra.

Skulle du bli besviken om du inte kommer med?

– Ja, det skulle jag bli för jag känner att jag vill göra den här satsningen och komma tillbaka till landslaget. Alla blir besvikna om man får ett sånt besked eftersom det kommer så nära inpå EM. Men jag kommer att respektera beslutet, vilket det än blir, säger Westberg.

Matcherna mot Ungern sänds i SVT:

Lördag 16.30 i Trollhättan.

Söndag 15.30 i Trollhättan.

Publicerad:

LÄS VIDARE