Hemliga taktiken: 30 sidor folder om Biden

Av: Johan Edgar

Publicerad:

De har bråkat i flera år om vem skulle vinna en skolgårdsfajt – och vem som är mest inkompetent.

I morgon smäller det på riktigt.

Trots attacker om droger och demens har rådgivarna bakom kulisserna tvingat Donald Trump att ta Joe Biden på allvar.

I en 30 sidor tjock folder finns strategin som presidenten övar på varje dag inför debatten.

De har legat i luven på varandra i flera år, Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Redan 2018 sa Biden att han hade spöat Trump på skolgården om de gick på gymnasiet ihop. Presidenten svarade att Biden är ”svag, både fysiskt och psykiskt” och ”han känner inte mig, men han skulle säcka ihop snabbt och hårt, gråtande”.

Sedan dess har tonen snarare hårdnat än tvärtom.

Donald Trump har upprepade gånger ifrågasatt Joe Bidens mentala förmågor och antytt att han kan vara dement. ”Han vet knappt att han lever” är ett uttryck han använt flera gånger och menar att Biden sitter instängd i sin källare och inte vågar gå ut.

Farlig strategi

Han har också hånat motståndarens insatser i primärvalsdebatterna i våras. En strategi som presidentens rådgivare menar är farlig och att Trump kan gå i sin egen fälla genom att sänka förväntningarna så pass att det mer eller mindre räcker för Joe Biden att dyka upp för att ses som vinnare. Detta skrev Aftonbladet om i lördags.

Sedan dess har Trump fortsatt veva mot motståndaren. Han har begärt ett drogtest av Biden inför debatten och kallade honom ”en korkad kille” under ett kampanjtal i helgen. Under en pressträff under söndagskvällen fick han frågor om anklagelserna om droger och upprepade attackerna om att Biden måste ha gjort nåt för att ha varit så mycket bättre under slutdebatten mot Bernie Sanders.

– Det är många som skrivit om detta. Kolla bara på internet, sa han.

Donald Trump på en presskonferens i Vita huset under söndagskvällen.
Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump på en presskonferens i Vita huset under söndagskvällen.

30 sidor folder

Men bakom kulisserna gör rådgivarna allt för att Trump ska ta Biden på allvar inför debatten under tisdagskvällen, skriver New York Times. Staben har sammanställt en 30 sidor tjock folder med alla viktiga punkter som de vill att han tar upp i attackerna mot Biden under debatten.

Hans stab har främst använt dödtid på Air Force One på väg till kampanjmöten eller officiella uppdrag för att peppra honom med frågor han kan tänkas få under debatten och gå igenom foldern, skriver tidningen.

Bland huvudpunkterna finns de anklagelser om sexuella övergrepp som Tara Reade framfört mot Biden och attacker mot hans son Hunter.

Åt baconburgare

Trump har haft ett par möten om debatten med bland andra före detta guvernören och presidentkandidaten Chris Christie och rådgivaren Hope Hicks. Men enligt tidningen är han ingen större vän av långa förberedelser. Inför debatterna med Hillary Clinton 2016 spelade han golf och åt baconburgare med sina rådgivare under strategimötena.

I år är han mer disciplinerad. I en intervju med Fox News i går medgav han att han, trots att han utmålat motståndaren som dement, övar inför debatten varje dag.

– När man är president förstår man allt som de kommer fråga. Och de kanske inte håller med dig, men vi har gjort ett bra jobb. Vi har skapat den starkaste ekonomin i världen. Och nu kommer den tillbaka. Vi stängde den. Vi räddade miljoner och miljoner av liv genom att göra det jag gjorde, sa Trump.

Joe Biden har tillbringat merparten av de senaste dagarna med att förbereda sig inför dusten med Trump på tisdag kväll. Hans rådgivare hoppas att han upprepar prestationen från vicepresidentdebatten 2012 då han anses ha väckt liv i Obamas återvalskampanj efter presidentens dåliga förstadebatt mot Mitt Romney.

– Obama misslyckades i debatten och det var stor press på Biden att leverera och han gjorde det rejält, säger en rådgivare från Obamas dåvarande kampanj till The Guardian.

Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden möter Donald Trump i en debatt natten till onsdag, svensk tid.

Debatten kan avgöra

Bill Daley, som varit stabschef hos Obama och jobbat för Biden, menar att den första debatten i princip kan avgöra hela striden.

– Vi har ett polariserat land, alla vet vem de ska rösta på förutom en liten grupp människor och de kommer titta på första debatten och sen ha en åsikt, säger han till The Guardian.

Inom Bidens stab hoppas man kunna få debatten att handla om coronapandemin – om alla amerikaner som dött med viruset och att en nedmontering av Obamacare, som kan bli verklighet om Trumps kandidat till Högsta domstolen blir godkänd, kan göra befolkningen ännu mer sårbara för sjukdomen.

Demokraterna är dock oroliga för Biden inte ska klara att behålla lugnet om Trump går till attack mot sonen Hunter. Enligt New York Times har Biden tidigare haft svårt att bemöta frågor om sonens uppdrag utomlands och huruvida det funnits intressekonflikter och korruption i hans affärer.

Republikanska strategen Brett O’Donnell tror att Trump kommer sätta press på Biden genom att avbryta, säga öknamn och fysiskt dominera scenen.

– Ingen har lyckats komma underfund med hur man debatterar mot Donald Trump eftersom han är så okonventionell, säger han till New York Times.

Söndagskvällens avslöjande i New York Times, där presidentens deklarationer presenteras i detalj, kan dock omkullkasta de strategiska planerna inför debatten. Där avslöjas bland annat att Trump 2016, då han blev president, endast betalade 7 000 kronor i skatt.

Publicerad:

LÄS VIDARE