Våldsamma protester inför G20-mötet

avJoakim Magnå, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump fick ett varmt välkomnande i Polen – men när han anlände till tyska Hamburg för ett möte med Angela Merkel hade tusentals demonstranter samlats på gatorna.

”Welcome to Hell”, står det på demonstranternas banderoller.

Senare brakade maskerade aktivister ihop med polis som använde tårgas och vattenkanoner.

76 poliser ska ha skadats, rapporterar Hamburgpolisen på Twitter.

1 av 23 | Foto: Alexander Koerner / Getty Images Europe

Efter att ha talat inför en jublande folkmassa på Krasinski-torget i Warszawa i Polen reste president Donald Trump vidare till Tyskland. I Hamburg träffade han under torsdagskvällen förbundskansler Angela Merkel inför helgens G20-möte – och möttes av våldsamma protester.

Senast de båda världsledarna sågs var i maj i samband med Trumps första Europaresa som amerikansk president – då han besökte bland annat Vatikanen, Nato-toppmötet i Bryssel och G7-toppmötet på Sicilien.

Skakade hand med Merkel

Då var det kyligt mellan Angela Merkel och Donald Trump, vilket betonades av att han vägrade att ta henne i hand vid en pressträff. Kort efter mötet sa Merkel att ”tiden då vi helt kunde lita på andra är delvis över”.

Nu verkade de mer bekväma med varandra. De småpratade när de gled in i Hotel Atlantic Kempinski för att låta sig fotograferas av pressen framför en G20-bakgrund. Merkel och Trump såg varandra i ögonen samtidigt som de skakade hand.

De pratade i en timme om bland annat Nordkorea, situationen i Mellanöstern och konflikten i östra Ukraina. Även de båda ländernas utrikesministrar, Sigmar Gabriel och Rex Tillerson, deltog i samtalet.

Foto: Reuters
Foto: Peter Wixtröm

12 000 demonstranter

Samtidigt hade runt 12 000 demonstranter samlats på gatorna i Hamburg för att tåga i protest mot G20. På banderoller syns bland annat budskapen ”Smash G20!” och ”Welcome to Hell”.

Upp mot tusen vänsterextrema aktivister beräknas finnas i massorna, uppger Hamburgpolisen.

Hamburg har förberett sig med omkring 20 000 poliser som har tillgång till kravallutrustning, bepansrade fordon, helikoptrar och drönare.

Tårgas och vattenkanoner

Vid 19.30-tiden började det bli oroligt på Hamburgs gator etter att polisen uppmanat personer i demonstrationen att ta av sig sina maskeringar. Svartklädda demonstranter kastade saker mot polisen som svarade med tårgas, pepparsprej och vattenkanoner.

På grund av sammandrabbningarna ställdes det planerade demonstrationståget in av organisatörerna.

De svartklädda kastade pinnar, järnstänger, reglar och flaskor mot polisen i och omkring området S:t Pauli, enligt ett pressmeddelande från Hamburgpolisen.

Vandalism mot Ikea-varuhus

Fastigheter och bilar har även vandaliserats i stadsdelarna Altona och S:t Pauli. Fönster har krossats och minst en bil har satts i brand. I Altona krossades flera fönsterrutor på ett Ikea-varuhus.

Minst 15 poliser har skadats. Tre av dem måste läggas in på sjukhus. Det är oklart hur många demonstranter som skadats. Senare uppdaterade Hamburgpolisen informationen och uppgav att 76 poliser skadats.

En polishelikopter ska ha blivit beskjuten med en laserpekare.

Polisen i Hamburg uppger i ett annat pressmeddelande att polistalesmannen Timo Zill och en annan polis attackerades av demonstranter mitt under en intervju. Polismännen flydde in i en ambulans. De skadades inte.

Sammanlagt väntas upp mot 100 000 demonstranter delta i protesterna innan, under och efter G20.

Träffar Putin på fredag

Under fredagen kommer Donald Trump att träffa Rysslands president Vladimir Putin på tu man hand. Det blir första gången de ses öga mot öga.

Tidigare under sitt tal i Polen uttalade Trump tydligt stöd för Natos nyckelparagraf om att ett angrepp på ett Natoland ska mötas som ett angrepp på alla.
– Amerika har bevisat, inte bara genom ord utan också handlingar, att vi står starkt bakom artikel 5, de gemensamma försvarsgarantierna, sa presidenten, enligt TT.

G20-mötet pågår till och med lördag.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM