VW återkallar 766 000 bilar – flera svenska bilägare berörs

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tyska biljätten Volkswagen återkallar 766 000 bilar på grund av bromsproblem, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Totalt återkallas 14 233 bilar i Sverige.

– Det handlar om Volkswagen, Skoda, Audi och Seat-bilar av framförallt årsmodell 09 och 10, säger Magnus Bertilsson på Volkswagen Sverige.

Volkswagen återkallar 766 000 bilar världen över för att fixa en bugg i fordonens bromssystem. Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om en programuppdatering.

Felet innebär att bromsarnas kontrollsystem inte fungerar ordentligt under speciella körförhållanden.

Kommer att kontaktas via brev

I Tyskland återkallas 288 000 Volkswagen-bilar. Även Skoda, Seat och Audi berörs, vilket innebär att det totalt handlar om 385 000 bilar.

I Sverige återkallas 14 233 bilar.

– Bilägarna kommer att kontaktas via brev de kommande veckorna, säger Magnus Bertilsson på Volkswagen Sveriges informationsavdelning.

Enligt Volkswagen handlar det om en mjukvaruuppdatering och det är flera olika modeller som berörs (se listan här nedan).

Utsläppsskandalen 2015

Volkswagen har tidigare varit i blåsväder. I september 2015 upptäckte USA:s miljömyndighet EPA att VW manipulerade utsläppstester, så att det skulle se ut som att bilarna släppte ut mindre skadliga utsläpp än vad de verkligen gjorde.

Syftet var att klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp – trots att man egentligen inte uppfyllde kraven.

Totalt handlade det om elva miljoner bilar över hela världen. I Sverige tvingades Volkswagen återkalla och programmera om 228 000 fordon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN