Mejla

Erik Niva

Erik Niva: Därför ska han vinna Aftonbladets Guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara dagar kvar till Fotbollsgalan.

Sportbladets profiler tycker till om vem de tycker ska vinna Guldbollen.

Enligt Erik Niva ska Andreas Granqvist tilldelas priset.

Nations League-premiären mot Turkiet i september var en rörig, svårtolkad fotbollsmatch – men om inte annat gav den oss ett klart och tydligt besked om vem som egentligen bör vinna Guldbollen.

Ibland uppskattar du inte riktigt det du har förrän det är borta. Ibland saknar du inte din ledare förrän han inte längre finns där.

En liten bit in i andra halvlek hade Blågult gnagt ihop till en 2–0-ledning, och i vanliga fall hade matchen såklart varit klar och färdig där och då.

Inte den här gången.

För första gången på drygt tre år spelade Sverige tävlingsmatch utan vår kapten – och den krassa sanningen visade sig vara att vi helt enkelt inte klarade av det.

Allt utgår nämligen från Andreas Granqvist. Han är fundamentet som hela spelmodellen bygger på.

Mot Turkiet rasade tre kostsamma baklängesmål rasade in på en dryg halvtimme, och ett gäng omtöcknade landslagsspelare tvingades förhålla sig till både vad de var och vad de inte var.


Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist

Både Robin Olsen och Victor Lindelöf gjorde vad de kunde – var och en för sig stod de rent utav för rätt fina insatser – men ingen av dem har kraften att hålla ihop ett helt lag.

Ingen av dem är oersättlig på samma sätt som en 33-årig Andreas Granqvist. Utan honom – inga defensiva garantier, ingen förproducerad svensk svårslagenstämpel.

Hans klubblagsår? En sedvanligt stark vår i underskattade Krasnodar garanterade Europaspel ytterligare en gång, medan hösten i Helsingborg går att värdera på olika sätt.

Givetvis finns det de som kommer att hävda att Superettan diskvalificerar honom med någon form av automatik, medan jag själv istället tycker att även emotionella kvaliteter bör inkluderas i utvärderingen av ett fotbollsår. Och själva prestationerna? Så gott som prickfria.

Men HIF:s allsvenska återkomst är trots allt en bisak här.

Det svenska fotbollsåret 2018 kommer alltid att definieras av herrlandslagets Rysslands-resa, och den definieras i sin tur av Andreas Granqvist.

Vi hade aldrig nått någon VM-kvartsfinal utan honom – och därför kan vi inte heller ge Guldbollen till någon annan.

Av: Erik Niva

Publicerad:

LÄS VIDARE