Guide/Luxor

1 av 2 | Foto: INGEGERD och PETER KRANZ
Bebyggelsen i Luxors gamla delar är en blandning av traditionellt arabiskt, franskt och med en touch av Karibien.

avZendry Svärdkrona

RESA

Därför: Här kan du se allt det du tidigare bara läst om eller sett bilder på, faraonerna och den gamla högkulturen kommer ­ibland alldeles nära.

Bästa tid: December–februari, då det är minst hett. Hettan kan annars bli nästan olidlig, alldeles speciellt i Konungarnas dal.

För vem: Alla som vill något mer än sol och bad, särskilt kultur- och historieintresserade.

Kul kunskap: Luxor hette under faronernas tid Thebes och var det enade Egyptens huvudstad under denna epok.

Åka hit & runt

Charter/paket: Apollo, Oasis, Fritidsresor och MISR, som ägs av Egyptiska staten, har resor hit. Oasis är enda arrangör med direktflyg till Luxor (restid 6,5 timmar), med de andra åker du via Kairo eller Hurghada.

Prisexempel (Oasis): 3?400 kr för en vecka med ospecificerat boende i december, 4?800 kr med specificerat hotell. Endast flygstol från cirka 3?000 kr.

Flera arrangörer har Luxor i kombination med Kairo eller Assuan, som stopp på rundresor i Egypten, eller i kombination med kryssningar på Nilen. Prisexempel: kombinationen Kairo+Luxor, en vecka inkl kryssning cirka 9?500 kr (Fritidsresor).

På egen hand: Reguljärflyg med exempelvis Alitalia eller Austrian Airlines till Kairo och vidare med Egyptair till Luxor kostar 5?000–7?000 kr t/r. Restiden är minst nio timmar.

Från Hurghada: De svenska researrangörerna ordnar utflykter till Luxor, över dagen eller med övernattning. Bussresan tar runt fyra timmar enkel väg och sker i konvoj genom öknen på bestämda tider, så ”dagsutflykten” kan bli väl mastig, uppemot 17 timmar.

Tvådagarstur brukar kosta drygt 1?000 kr. Bör bokas hemifrån eftersom de flesta gäster brukar satsa på minst en utflykt. Du kan också köpa utflykten hos en lokal resebyrå i Hurghada.

Från Hurghada går det också reguljärbuss till Luxor. De bussarna kör inte i konvoj och de är ofta trånga och smutsiga. Resan tar minst sex timmar. Enkelresan kostar motsvarande 25 kr.

Ta sig runt: Taxi är billigt och de turistiga hästdroskorna ännu billigare, om du är en god förhandlare. Gör alltid upp om priset i förväg. Över Nilen går färjor i skytteltrafik.

Bo

De flesta som kommer hit har redan sitt boende ordnat genom sin researrangör. Annars bör du kunna hitta hotellrum med bra standard för 200–300 kr natten.

Lista med hotell finns på:

www.touregypt.net/egypthotels.htm

Äta/dricka

Många turister tycks bli magsjuka, så det finns anledning till försiktighet, även om vi själva klarade oss hur bra som helst. Det gamla vanliga gäller: skala frukt, undvik sallad och drinkar med is, använd våtservetter, ta med något medel mot turistdiarré.

Det är billigt att äta i Egypten. Men inte helt lätt att hitta restauranger på stan i Luxor.

De flesta turister äter på hotellen, själva köpte vi bra och god mat på gatan för några tior.

Göra/uppleva

Själva Luxor med närområden är ett enda gigantiskt friluftsmuseum. Men räkna med att värmen kan göra ett alltför digert program rätt jobbigt. Det är absolut en bra idé att gå upp tidigt och vara på plats innan temperaturen stigit och köerna svällt.

Luxors tempel, nästan mitt i stan, är sevärt speciellt om aftonen då det är belyst. Nära ligger det nya Mumiemuseet, som berättar allt om mumifiering.

En kryssning på Nilen kan kanske kännas lite väl slött för den aktiva, men det är en fin upplevelse att se stränderna passera i revy med det vackra landskapet och alla mänskliga aktiviteter på stranden och på floden.

ARTIKELN HANDLAR OM