”Jag dömer henne inte som människa”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Emma Eliasson, 28, beskriver Leif Boorks styre som ”rena Auschwitzlägret”.

En liknelse som förbundskaptenen själv dömer ut.

– Verkligen inte en relevant kommentar, säger han till Sportbladet.

På lördag har SVT:s nya dokumentärserie “Underdogs” premiär – där Emma Eliasson och Damkronornas förbundskapten Leif Boorks konflikt går som en röd tråd genom filmen.

Till Aftonbladet berättar Eliasson varför hon var missnöjd med Boorks styre:

– Det fanns regler för allt. Skydden skulle vara uppställda på ett särskilt sätt. Det var rena Auschwitzlägret. Det kändes som att vi inte hann uppleva någonting. Och gjorde vi fel skulle vi stå inför gruppen och be om ursäkt.

1 av 3 | Foto: Johan Håkansson

”Jag kände mig inte mycket värd”

Vid ett tillfälle bestämde sig även spelartruppen för att skicka in ett brev till det Svenska Ishockeyförbundet där de krävde Boorks avgång – vilket resulterade i ett möte där Eliasson fick sitta ner med Boork och Olof Östblom (nu tävlingschef på ishockeyförbundet).

– Efter det mötet kände jag mig inte mycket värd. Boork slog näven i bordet, höjde rösten och var arg. Och han sa att jag var en sån person som inte kunde lyssna på en annan människa utan hela tiden måste ha en egen åsikt. Jag kände: vem är han att döma mig som människa, säger hon.

1 av 2 | Foto: TT
Eliasson, här till höger bakom Pernilla Winberg, tog OS-silver 2006.

”Jag dömer henne inte som människa”

Förbundskapten själv berättar att han inte alls känner igen liknelsen med Auschwitzlägret.

– Verkligen inte en relevant kommentar, den liknelsen ställer jag inte upp på, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Jag tror bara att Eliasson kände att jag ställde för höga krav. Innan jag tog över fanns det diskussioner om man var tvungen att komma på alla läger, det accepterade inte jag. Det jag tog upp med laget, och Eliasson, var helt nödvändigt.

Vad har du att säga om mötet mellan er efter brevet?

– Det är helt riktigt, jag var förbannad och slog näven i bordet. Men det finns en del orsaker till det, som jag inte vill gå in på. Jag dömer henne inte som människa, utan som hockeyspelare.

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Eliasson tog SM-guld med Luleå 2016.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!