Politiker förordar rödljuskörning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tunga Stockholmspolitiker vill tillåta cyklister att köra mot rött ljus, vilket sannolikt skulle kräva en lagändring. Rödljuskörning är tillåtet för cyklister i många andra länder, skriver Dagens Nyheter.

Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) konstaterar att många redan bryter mot reglerna. Han anser att det är bättre att "under ordnade former se till att det blir lagligt".

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) är också försiktigt positiv.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte pratat med Stockholmspolitikerna eller sett förslaget men tycker att en fråga är uppenbar i sammanhanget.

– Trafiksäkerheten måste vara utgångspunkten. Om stora grupper trafikanter får tillåtelse att inte följa trafikreglerna finns en ökad risk framför allt för cyklisterna, som ju är mer oskyddade än bilisterna.

Han påpekar att trafikmiljön i storstäder ofta är tuff.

Stockholmaren och den flitige cyklisten Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott, tycker att en lagändring är fel väg att gå för att underlätta för cyklisterna.

– Jag tror inte att det är en bra lösning att ändra trafikreglerna för cyklister. Däremot tror jag att man lokalt kan göra jättemycket för att cyklister ska slippa åka förbi rödljus, genom att skilja cykellederna från gatan, säger han.

I Lund, landets mest cykeltäta kommun, har politikerna inga funderingar på att låta cyklister köra mot rött eller enkelriktat.

– Det finns ingen som helst diskussion om det. Vi pratar i stället om att prioritera cykelfält och liknande så att cyklisterna kan ta sig fram smidigare och fortare, säger ordföranden i tekniska nämnden Ronny Johannessen (M), med ansvar för trafikfrågor.

Regeringen tillsatte en cykelutredning i september.

– Inget av de där förslagen är aktuellt nu för det pågår en statlig utredning om en översyn av regler ur ett cyklingperspektiv. Och där kommer de här frågorna om enkelriktning och rött ljus säkerligen att finnas med, säger utredaren Niclas Nilsson på Transportstyrelsen

TT

Publicerad: