Mordanklagad amerikan vållar problem

Publicerad:
Uppdaterad:

Lahore. Pakistans regering kläms mellan USA och islamister på hemmaplan i frågan om en anställd på USA:s konsulat som är mordanklagad. Enligt USA har han diplomatisk immunitet - talibanerna lovar själva skipa rättvisa.

Den amerikanske senatorn John Kerry, som på tisdagen kom till Pakistan för att lösa konflikten, beklagade att två pakistanier dödats. Han upprepade USA:s ståndpunkt att den anklagade Raymond Davis åtnjuter diplomatisk immunitet.

– Vi är djupt, djupt ledsna för den tragiska händelsen, sade Kerry till journalister i Lahore.

Davis hävdar att två pakistanier körde upp bredvid honom på en gata i Lahore förra månaden och försökte råna honom, varpå han sköt ihjäl dem båda i självförsvar. Davis är anställd på amerikanska konsulatet och i samband med händelsen körde en av konsulatets bilar på en pakistanier så illa att mannen dog.

Händelsen har väckt vrede i Pakistan. Landets talibanrörelse varnade på tisdagen regeringen för att släppa honom.

– Om makthavarna lämnar över honom till USA kommer vi att attackera makthavarna. Om pakistanska domstolar inte kan döma honom så borde de lämna över honom till oss, sade Azam Tariq, talesman för Tehrik-e-Taliban Pakistan, en samlingsorganisation för Pakistans talibaner som bildades 2007.

TT-AFP

Publicerad: