Mejla

Lena Mellin

”Det kan tyvärr bara sluta på ett sätt”

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

VISBY. Myndigheternas räddhågsna, för att inte säga rent krypande, inställning till Svenskarnas parti är bottenlöst obehaglig.

Det kan tyvärr bara sluta på ett sätt.

Mycket illa.

Det stod en nazist i talarstolen i Almedalen i kväll. På precis samma scen och vid exakt samma klockslag som S-ledaren Stefan Löfven uppträder på i morgon och Fredrik Reinfeldt (M) på torsdag.

Han som pratade heter Stefan Jacobsson, är från skånska Sjöbo och ordförande för Svenskarnas parti med rötter i Nationalsocialistisk front.

De vill att aborter ska upphöra. Om föräldrarna inte kan ta hand om barnet ska det adopteras bort - till svenskar. Svenska medborgare ska bara den kunna bli som är ”av samma folkslag” som det svenska.

Det är alltså ett djupt obehagligt parti som lyckligtvis inte har mer än tusen medlemmar. Men som svenska myndigheter ändå står på tå för på ett sätt som måste beskrivas som lismande.

Chefen för kriminalpolisen på Gotland, Mats Holst, anser att Svenskarnas partis framträdande i Almedalen är ”en allmän grundlagsskyddad sammankomst på allmän plats” och alltså måste få äga rum.

Yttrandefrihet är otroligt viktigt, en grundlagsskyddad rättighet. Men i begreppet kan det inte ingå rätten att få mötestillstånd exakt när man vill och var man vill.

I Jönköping fick Svenskarnas parti demonstrera inne i stan på 1 maj, arbetarrörelsens stora dag. I Visby får de hålla till i Almedalen dagen innan politikerveckan officiellt inleds.

Jag vägrar att tro att polisen inte skulle kunna säga ungefär så här: visst demonstrera gärna, men på den här platsen och vid den här tidpunkten.

Enligt regionrådet Åke Svensson (S) på Gotland finns dessutom en överenskommelse om att bara riksdagspartier och partier representerade i regionfullmäktige får uppträda i Almedalen två dagar före och efter politikerveckan. Trots det kom regionstyrelsen fram till att det inte var någon idé att överklaga polisens beslut.

Men det är inte bara polisen som har en uppseendeväckande generös inställning till Svenskarnas parti. I våras gjorde Skolverket bedömningen att skolorna antingen måste säga ja till alla partier som vill komma och informera om sin verksamhet inför höstens val. Eller nej till alla.

Enda möjligheten för skolledningen att neka ett parti att komma till skolan var, enligt chefsjuristen, om man tror att ”ordningen inte går att upprätthålla”. Skolledarna har däremot rätt ingripa om det framförda budskapen är kränkande, rasistiska eller på annat sätt olagligt.

Trots det stoppas Svenskarnas parti på exempelvis Finnvedens gymnasium i Värnamo.

– Jag tillämpar principen att de partier som inte sitter med i Värnamo fullmäktige eller i riksdagen säger jag nej tack till, sade skolchefen Bernt Ralfnert till Sveriges radio för en månad sedan.

Bra Bernt. Det behövs lite civil olydnad i myndighets-Sverige. Inte bara ängsligt paragrafläsande.

Det var både varmt och kallt i Almedalen i kväll. Kallt i luften, iskyla i talarstolen. Men det folkliga engagemanget mot SvP-ledarens budskap det värmde. Liksom ringningen i hälften av Gotlands medeltidskyrkor som varnade för fara.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN