Riktar skarp kritik mot alliansens Sverigebygge

avHanna Nordin

– Ni tyckte att höghastighetståg var science fiction

Tonen var hård ton mellan Annie Lööf (C) och Mikael Damberg (S) i debatten om alliansens infrastrukturutspel i kvällens "20 minuter". För trots att S håller med om att satsningarna behövs så anklagade Damberg Annie Lööf för att inte vara trovärdig.

– Jag tror att Annie Lööf luras lite när hon säger att det här kommer leda till fler hyresrätter, sa han.

I dag, på miljöpartiets dag i Almedalen, presenterade alliansen en gigantisk satsning på bostäder och infrastruktur. Nästan en halv biljon kronor ska gå till byggandet av 100 000 bostäder och höghastighetståg mellan storstäderna.

”Regeringen kommer att få problem”

I kvällens "20 minuter" debatterade näringsministern Annie Lööf med Mikael Damberg, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen, alliansutspelet. Och trots att socialdemokraterna håller med om att åtgärderna behövs, var debattörerna oense. Mikael Damberg kritiserade bland annat Annie Lööf för den oklara finansieringen, att förslagen är gamla och att de kommer för sent.

– Tidigare tyckte ni att höghastighetståg var science fiction. Men det är bra att ni har ändrat er för investeringarna behövs. Att ni ska utreda en ny skatt för finansieringen är bra, men det räcker ju inte. Regeringen kommer att få problem att reda ut det här, sa han.

Men Annie Lööf avfärdade kritiken och menade att det är lika viktigt som tidigare för alliansen med fullt finansierade förslag.

– Överskottsmålet är absolut inte överspelat. När den den skarpa propositionen läggs fram så kommer paketet vara finansierat "krona för krona", sa hon.

”Annie Lööf skarvar”

Mikael Damberg beskyllde också Annie Lööf och alliansen för att helt ha struntat i frågan om byggandet av hyresrätter.

Men enligt Annie Lööf ska det byggas både studentlägenheter och hyresrätter.

– Jag tror att Annie Lööf skarvar lite här. Regeringen har glömt bort hela frågan när det gäller hyresrätter. Vi lägger en miljard, sa han. Här fick han snabbt mothugg av Annie Lööf.

– Ja, ni lägger en miljard på att dopa statens bank. Det är småpotatis. Vi vill minska regelkrånglet och korta byggprocesserna. Och byggandet har satt fart, sa hon.

ARTIKELN HANDLAR OM